achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Video. Man in Enschede heeft zorgen over AZC

Zomaar een man bij zomaar een AZC-verzet in zomaar een Nederlandse stad, zoals we er zomaar nog nog vele zouden kunnen gaan zien de komende tijd. Hij begint alleszins redelijk, met een duidelijke scheiding tussen vluchtelingen ("Opvangen!") en goudzoekers ("Weigeren!"). Daarna gaat hij in de emotionele overdrive ("Ik zou sterven voor mijn gezin"). Vervolgens herhaalt hij niet tegen een AZC te zijn, alleen níet op de geplande locatie naast een school en kinderdagverblijf, want: "Wie garandeert de veiligheid, wie neemt verantwoordelijkheid als het verkeerd gaat en wie verzekert mij dat er geen terroristen tussen de asielzoekers zitten?" En tot slot oppert hij nog een alternatieve, betere AZC-locatie met rust, regelmaat en een route naar integratie voor de opvangelingen: "Zelfs ik met mijn botte verstandje zou zo een stappenplan op papier kunnen zetten voor die bureaucraten!" Kom er maar in, kabinet en Kamer, met jullie antwoorden en oplossingen voor de hoog oplopende zorgen en emoties van deze meneer, die duidelijk smacht om rationeel, realistsich en constructief leiderschap voor de veiligheid en het welzijn van alle burgers én ontheemde vluchtelingen.

Ohnee wacht, die antwoorden en oplossingen zijn er niet.

Pechtold, Premier van de Policorbrigade, is altijd bereid om zorgen als "angst" af te schilderen. De voetsoldaatjes van het Policorps van de Asielindustrie geven hem rugdekking door de grenzendichtreflex van alarmisten ongezien als "fascistoïde" te bestempelen. Maar wat is hun oplossing? Niets. Ze bouwen sporthallen, tentenkampen en universiteitsgebouwen om tot grote sponzen die de aanspoelende uitwassen van uitheemse oorlogen opzuigen. Tijdens het dweilen met de kraan open lispelen ze ad infinitum het mantra dat de vluchtelingen 'toch wel blijven komen, wat je ook doet'. En daarmee heb je hun "oplossing": niks doen, gewoon laten gebeuren die migratiegekte.

Wat krijgt die man in Enschede daarmee dus te zien, en heel Nederland met hem? Een landsbestuur zonder lef, leiderschap en ideeën dat haar eigen onmacht in policor gifpijlen doopt en op de enige pleitbezorger van selectie vóór de poort afvuurt. Dát, en niet de instroom van vluchtelingen, migranten en potentiële terroristen, is wat onrust en zorgen baart: dat heel Nederland kan zien dat kabinet en Kamer volkomen krachteloos zijn in de aanpak van een hard groeiende, acute noodsituatie. Nederland en Europa geven, zoals Nausicaa Marbe vandaag glashelder uitlegt, het initiatief en de regie volkomen uit handen aan het vooruitgeschoven toeval, in de hoop dat al die mensen die zich "Syriërs" noemen inderdaad bij toverslag de "verrijking" blijken te zijn die de COA-directeur ons voorhoudt. Maar burgers worden onzeker van toeval. En nog onzekerder van leiders die zijn gekozen om verantwoordelijkheid te nemen, maar die het leiderschap dat van hen gevraagd wordt opzichtig afschuiven door weg te kruipen onder de papieren ethiek van Schengen, schuldgevoel en door feilbare verdragen voorgeschreven verantwoordelijkheidsgevoel. En ondertussen zwelt de stroom aan tot een tsunami.

Nepparlement, indeed.

P.S. In Enschede is het AZC overigens een typisch voorbeeldje van hoe COA en gemeente smerige geldspelletjes boven burgerbelangen en -zorgen stellen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.