achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

EU-ministers bij elkaar terwijl Europa op slot gaat

Drie weken geleden leken de 28 Europese ministers van Migratie & Gelukszoekers nog geen haast te hebben met het uit de klauwen groeiende vluchtelingenprobleem, dus schoven ze hun "spoedvergadering" op de quasilange baan tot vandaag, 14 september. Drie weken later wordt Europa overspoeld, bereikt de opvangcapaciteit haar limiet en het geduld van veel burgers ook, en zag Merkel het licht zich door het conservatieve Beieren gedwongen om de grenzen met Oostenrijk te sluiten - met als logisch gevolg een domino-effect van neerdalende grensslagbomen in Tsjechië, Slowakije en Servië. Niet zelden wordt daarbij het leger ingezet, zoals in Oostenrijk en Hongarije, waar nooit eerder zo veel migranten, vluchtelingen en opportunisten op 1 dag de grens overstaken als gisteren: 5809 mensen voegden zich bij het Hongaarse jaartotaal van 195.000. In Duitsland is de schatting voor 2015 opgeschaald van 800k naar 1.000.000. Totale kosten: 10 miljard. Verder had Denemarken al Hö Hø Hü gezegd, of hoe ze dat ook zeggen in het Deens, tegen de opvang van meer ontheemdiërs. En ook de Belgen staan open voor het sluiten van de grenzen als de Duitse stoplap (of foplap, zie tweet hierboven) leidt tot meer toestroom richting België. Nederland niet natuurlijk, want MinPres Mietje is vanaf januari EU-voorzitter en die durft bij Juncker geen kwaaie dronk te veroorzaken. Diezelfde Juncker houdt overigens helemaal niemand voor de gek met zijn benadrukking dat het (tijdelijk) terug invoeren van grenscontroles is toegestaan volgens de regels van Schengen: het feit dat Frau Merkel eerst degene was die Europa opriep méér vluchtelingen toe te laten, en nu als eerste de rood/witte slagbomen laat zakken, betekent dat Schengen de facto dood is. Dat betekent dat Brussel misschien eindelijk eens gedwongen wordt om in de spiegel te kijken. "2015 gaat onverwachts het existentiële moment worden voor de EU", schrijft een verstandige Belgische hoogleraar, die terecht opmerkt dat "de uitbreidingen veel te snel zijn gegaan en weinig doordacht zijn gebeurd." (Zeg maar wat GeenPeil ook zegt.) Op dit moment komen de 28 migratieministers dus bij elkaar om 'een oplossing te zoeken', maar je moet jezelf afvragen in hoeverre de "Europese leiders" überhaupt nog in controle zijn over de ontwikkelingen. Na de gefaalde idealen van de eurozone en de stroeve onderlinge solidariteit tussen lidstaten over verdeelsleutels en opvangbeleid, hangt nu ook het Schengenakkoord boven de papierversnipperaar van de weerbarstige werkelijkheid. Is de Europese Unie zichzelf eindelijk voorbijgerend?
Instant Update I: Dijkhoff: 'Marechaussee gaat grenzen extra controleren op toenemende immigratie en mensenhandel bij Nederlandse grenzen'.
Instant Update II: De woorden 'quotum' en 'verdeelsleutel' worden alvast een maandje op de lange baan geschoven tot de vólgende vergadering in oktober. Brussels is kicking the can down the road, zoals gewoonlijk in het land der Brusselse blinden. LEBENSRAUS! Duitse grenswacht met H&K en boze ringbaard houdt Flüchtlinge tegen bij de Oostenrijkse grens. UPDATE 20u15: Er is een niet-bindende afspraak over de niet-verplichte herverdeling van 160.000 (niet-)vluchtelingen, die op 8 oktober al dan niet bekrachtigd wordt in een nieuwe vergadering. Het is dat we de EU kennen als een daadkrachtig en koersvast democratisch instituut, anders zouden we gaan denken dat ze een tikje machteloos omgaan met de massamigrerende mensenstromen...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.