Bassiehof - Belastingplan: de dode mussen van Rutte
Vijf miljard euro belastingverlaging. Dat klinkt geweldig, nietwaar? Het moet alleen nog wel even worden afgebakken in de Tweede (achter)Kamer. Datzelfde geldt voor een mogelijke btw-verhoging (Gaat u geld kosten) en het verhogen van de gemeentelijke belastingen (Gaat u ook geld kosten). Stapte Frans Weekers op als staatssecretaris van Financiën omdat hij de Belastingdienst niet op orde kreeg, opvolger Eric Wiebes lijkt daar minder last van te hebben. De problemen met het Doldwaze Toeslagenfestival zijn voorlopig op de lange baan geschoven omdat één en ander nog wordt onderzocht en een broedende kip moet je niet storen; de Geenstijl-lezer is welbekend met het Haagse lingo. Toch zette Wiebes boven de brief die hij vrijdag aan de Kamer stuurde als onderwerp: Belastingherziening en niet Belastingverlaging. Maar goed, het schijnt dat de economie aantrekt, tussen het bezuinigen door is er schijnbaar genoeg ruimte voor cadeautjes. En toch baart dat optimisme mij zorgen. De reden: minister-president Mark Rutte. Want wat zijn zijn woorden nu werkelijk waard?
Kwoot MinPres: Die auto die we rijden is nu 13, 14 jaar oud. We gaan eens een keer een nieuwe auto kopen. We zijn inmiddels uit het huis aan het groeien, want het aantal kinderen is toegenomen. We gaan eens een keer dat nieuwe huis kopen. We nemen dat klein beetje risico. We hebben dat vertrouwen.
De natie was niet helemaal overtuigd door de presentatie maar de boodschap was leuk: Kop dr veur en dingen kopen! En voorspoed zou neerdalen over dat te gek gave Koninkrijk van ons.
Nog geen zeven maanden later haakte president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot aan bij dat optimisme: hij voelde aan zijn dikke vinger dat we economisch helemaal terug waren. Ho, ho, ho, dat is nou ook weer niet de bedoeling, feestverpeste Rutte vervolgens: We moeten oppassen dat we de voorzichtige, positieve signalen niet overdrijven.
WAT. IS. HET. NOU?, vroeg menig onderdaan - aan wie al eerder 1000 euro beloofd was - zich af.
Ondertussen houdt Europa qua Griekenland de adem in. Is de #Grexit nakende? Voor 1 juli zullen we het weten, zonder akkoord komt het hulpprogramma dan ten einde.Toch blijkt hetkabinet weinig moeite te hebben met grote sommen belastinggeld over te maken aan Brussel en de Geheime Eetclub van Frans Timmermans).
Maar wat gebeurt er als de Akropolis straks met donderend geraas ineenstort, een kermende Jeroen Dijsselbloem onder het puin?
Een wijs fractievoorzitter afkomstig uit de oppositie zei tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2008 - de naderende rookwolken van het zojuist ineengestorte Lehman Brothers waren vanaf het strand van Scheveningen reeds waarneembaar - over een voorgenomen belastingverlaging van 2,5 miljard euro: Dit kabinet schetst een veel te rooskleurig beeld van de toestand in de wereld. Het gaat maar door met het opzetten van parasolletjes terwijl er aan alle kanten donderwolken aankomen. Zijn naam? Mark Rutte.
Niemand vindt het leuk om blij gemaakt te worden met een dode mus, Mark.