GSTV. René hindert Kamerleden over EU naheffing
Sjonge, wat een etmaal weer. GeenStijl probeerde uit alle macht de democratie van EU-Provincie Nederland een beetje te stutten tegen de sloopwerkzaamheden van Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem. Prestigekwestietje. Duizenden hinderburgers trotseerden overheidsfilters en mailden hun beschaafde bezorgdheid naar de volksvertegenwoordiging, in de hoop dat de coalitiepolitici voor één keer hun machtsgeile eigenbelangetjes opzij zouden zetten en hun ruggengraat eindelijk eens zouden buigen in de richting van eerlijkheid en transparantie over de verspilling van miljarden euro's belastinggeld. Maar niks hoor, motie weggestemd - zoals verwacht. Al wat de burger rest is de digitale hooivork. GSTV was vanmiddag op het Binnenhof om een paar van die hufters van PvdA en VVD te hinderen op het rechte pad te houden (boven), terwijl Omtzigt het in de plenaire boksring hard opnam tegen Dijsselbloem (onder). De uitkomst is bekend. Maar gestreden hebben we en moe worden we nooit. Op naar de volgende hindernis!
Na de breek wil de Partij van de Dieren graag nog even iedereen bedanken voor de mailbom die vanwege het Haagse hinderfilter maar gedeeltelijk aankwam. En waarom ook niet, want naast SP'er Arnold Merkies zijn ze de enigen die reageerden op het electoraat. Waarvoor hulde. De democratie is nog niet helemaal dood.
Beste redactie van GeenStijl,
Met veel plezier beantwoorden wij de mails die wij volgend op jullie oproep gisteren ontvangen hebben. Met zon duizend mails is dit gelukt, maar helaas zijn er door een filter opgezet door de Tweede Kamer duizenden mails niet bij ons terecht gekomen. Wellicht zouden jullie dit deel van jullie lezers kunnen bedienen door ons antwoord te publiceren?
Hartelijk dank voor uw mail over het openbaar maken van de stukken over de naheffing van de Europese Unie. De Partij voor de Dieren is het helemaal met u eens. We hebben al eerder voor de motie gestemd om deze stukken openbaar te maken, en ook deze nieuwe motie steunen wij van harte.
De Partij voor de Dieren heeft zich altijd verzet tegen de invoering van de Europese Grondwet. Wij hebben daar in 2005 ook actief campagne tegen gevoerd ook al zaten we toen nog niet in de Tweede Kamer. Onze Kamerleden verzetten zich sinds onze komst in de Kamer fel tegen verdere overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie. Wij hebben het burgerinitiatief Geen EU-bevoegdhedenoverdracht zonder referendum dan ook van harte gesteund, de bijdrage van Marianne Thieme aan dit debat kunt u hier terugkijken.
We zijn voor Europese samenwerking, maar tegen de huidige, ondemocratische vorm van de Europese Unie. De Partij voor de Dieren wil een Europese Unie, die democratisch en controleerbaar is en waarin de stem van de burger wordt gehoord. Zon Europa pakt problemen aan die om een gezamenlijke oplossing vragen, maar laat lidstaten zelf beslissen op beleidsterreinen waar Europees beleid meer kwaad doet dan goed. Europa is geen federale staat en het is ook niet wenselijk of nodig om daarnaar te streven. Een zorgvuldige afbakening van Brusselse bevoegdheden is van groot belang.
De huidige Europese Unie staat daar ver van af. Zonder dat de bevolking erbij betrokken werd, is een almaar uitdijend Europees bestuursapparaat opgetuigd. De EU mist democratisch draagvlak, is uitgebreid met landen die er niet klaar voor waren en heeft een gemeenschappelijke munt gekregen alsof de verschillende lidstaten samen één natie vormen met eenduidig economisch en politiek beleid. De crisis die hier het gevolg van was, wordt nu misbruikt om nog meer bevoegdheden af te staan aan Brussel. De Europese besluitvorming is bovendien het resultaat van onderhandelingen achter gesloten deuren, van ondoorzichtige bureaucratie, van verborgen lobby door het bedrijfsleven.
Als het aan ons ligt, wordt de Europese Unie EU de helft goedkoper. De begroting van de EU bedraagt ruim 960 miljard euro voor 2014-2020 geld dat belastingbetalers in de lidstaten moeten opbrengen. Wat de PvdD betreft trekt de EU de eigen broekriem flink aan. Landbouw- en visserijsubsidies vormen verreweg de grootste kostenposten van de EU. Wat ons betreft worden deze zo snel mogelijk beëindigd. Ook de zogenaamde Structuurfondsen zijn nergens voor nodig. Het is niet de taak van de EU om regionaal beleid te voeren, dat kunnen de lidstaten prima zelf. Door het schrappen van structuurbeleid besparen we een derde op de EU- begroting. Duizenden Europese ambtenaren verdienen meer dan de Nederlandse minister-president. De Partij voor de Dieren wil dat hoge salarissen van ambtenaren en eurocommissarissen fors omlaag gaan.
De Europese meerjarenbegroting werkt bovendien nu als een creditcard: de EU geeft altijd meer uit dan was begroot, waardoor lidstaten keer op keer meer moeten betalen dan was afgesproken. Dat is dus ook nu weer het geval: Nederland moet 650 miljoen extra betalen. De Partij voor de Dieren vindt dit onverantwoord en wil af van dit rekkelijke meerjarig kader. Ook willen we een stevige aanpak van fraude met EU-gelden.
We danken uw hartelijk voor uw betrokkenheid bij dit belangrijke onderwerp.
Met vriendelijke groet,
Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren