Database NvJ lek. Alle journo's van NL op straat

Tech-expert Henk van Ess was flabbergasted toen wij hem om een reactie vroegen. Henk kom er maar in: "Dit is een blunder van jewelste. De NVJ heeft door deze slordigheid de sociale plannen van vele Nederlandse uitgeverijen online geplaatst, net als vertrouwelijke correspondentie en stukken waarin nadrukkelijk staat dat ze niet verspreid mogen worden aan derden." En bedankt NVJ.
Dus wij vóór publicatie even met die prutsers bellen. Thomas Bruning, algemeen secretaris NvJ: De NvJ vindt de situatie ernstig en betreurt het. We zijn blij dat het lek door een goedwillende partij is ontdekt. (Hihi. Dankje.) En dat gegevens zo niet naar buiten kunnen komen. We werken eraan om het lek dicht te zetten en het probleem op te lossen. Risicovolle onderdelen van de site hebben wij dichtgezet. Of we nog wel even met hun tech-mannetje wilden bellen om het lek uit te leggen zodat de beste man weet wat te doen. Want Thomas vond het maar wát ingewikkeld. Doen we wel hoor. Zo zijn we dan ook wel weer.
Van Ess wil nog even wat kwijt: Het gaat niet om een gecompliceerd lek dat alleen hackers snappen. Integendeel. Veel stukken zijn knullig in een mapje 'Upload' en 'Documenten' gezet. Ook mediasite Villamedia had deze aanpak. Dit soort fouten waren in de jaren negentig gangbaar. Een verenging die ook de digitale veiligheid van journalisten predikt, moet dat niet alleen met de mond belijden, maar ook zelf in de praktijk weten te brengen."
Poedels en pijprokers
En dan nog voor de nerds: waarom is de NvJ zo lek als je ouwe tante Truus? Simpel: hun site werkt via http. Terwijl een sje erachter al zoveel op zou lossen. Maar, moeilijk moeilijk. De verzender van de mail kan er dan zeker van zijn dat gegevens daadwerkelijk naar de juiste website verstuurd worden, en niet worden onderschept door types die door de NvJ bestempeld worden als kwaadwillenden. Maar al hadden ze https, dan was de boel nog steeds niet veilig. De NvJ loopt 15 jaar achter met software & websitetechniek en toen had je nog zoiets als een POODLE-aanval. Dat is een groot foutje in het SSLv3 protocol. Afgelopen oktober die exploit nog even nieuws omdat zon poedel, ondanks een HTTPS-verbinding, toch nog info kan stelen. Maar nu zijn ze op de hoogte van hun eigen lek. Geen dank, journaille van Nederland!
Auteur: Laura Liebregt


