Bassiehof - Negen observaties bij de Zorgcrisis
Mooi drama kort voor het kerstreces: een halve Kabinetscrisis met de groeten van de PvdA. Fractievoorzitter Marleen Barth had gemist dat de Bende van Drie (geen inhoudelijke beoordeling, klinkt gewoon lekker) van plan was een spaak in de wielen te steken, resultaat was drie dagen zorgcrisis, VVD-gedreig, nachtelijk overleg, nachtelijk gespeculeer en uiteindelijk nachtelijk debat. Voor de beschouwer was het genieten, half-bevroren parlementair verslaggevers hadden gezien hun duizenden tweets toch ook wel lol en een PvdA-prominent zonder aanzien wist bovendien zijn totally beside the point-punt te maken. Maar toch: het deugt niet. Want aan het eind van de rit werd er een enorme rood-blauwe middelvinger boven het Binnenhof opgelaten. En zwaait iemand ondertussen met een met spijkers ingelegde ruwhouten honkbalknuppel.
1. Het pikantste nieuwsfeit van afgelopen dagen was dat het PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn was die de Algemene Maatregel van Bestuur-optie heeft bedacht om de 38 tegenstemmende senatoren (waarvan drie uit zijn eigen partij) wanneer nodig buiten spel te zetten.
2. Interessantste dubbelrol was weggelegd voor fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor de PvdA Marleen Barth. De KNMP, de beroeps- en branche organisatie voor apothekers, blijft namelijk pleiten voor het behoud van de keuzevrijheid van de patiënt. Vicevoorzitter van de KNMP is
Marleen Barth. Zou dat de reden zijn geweest dat ze de rebellie in haar fractie zolang negeerde en bovendien op het belangrijkste moment telefonisch niet bereikbaar was , specufluistert iemand hier op de gracht.
3. De meest dreigende reactie kwam dinsdagmiddag van Zorgverzekeraars Nederland, de club van André Rouvoet. Hun persbericht citerend: Wij zijn teleurgesteld dat het wetsvoorstel voor een nieuwe zorgpolis voorlopig niet doorgaat. We moeten ons nu gaan beraden op de toekomst en kijken wat dit wil zeggen voor afspraken die al gemaakt zijn. Het idee achter de nieuwe zorgpolis was om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Het is jammer dat de Eerste Kamer hier tegen heeft gestemd. De zin in cursief is niets anders dan een dreigement en hét bewijs dat dat wetgeving nodig is om de zorgverzekeraars in het toom te houden.
4. Beste fotos gedurende de crisis kwamen van Stadschroniqueur van Amsterdam Maarten Brante die voor het eerst in zijn leven op het Binnenhof was. En hij scoorde gelijk. Terug naar: Diederik Samsom dinsdag 16 december 2014 om 15.49 uur.
5. De domste, niet ter zake doende en volstrekt nutteloze vraag die op dinsdagavond 16 december iets voor zessen aan Diederik Samsom - nadat hij het Torentje had verlaten - gesteld werd, was of hij geagiteerd was. Het ANP rapporteerde vervolgens: Hij zei dat hij niet geagiteerd is.
6. De bizarste nasleep-actie kwam van de C3. In de Volkskrant stond zaterdag een artikel waarin D66, ChristenUnie en SGP zeggen niet te zullen stemmen voor de aangepaste zorgwet van minister Schippers als boven de markt blijft hangen dat deze na een nieuwe afwijzing in de Eerste Kamer via een list alsnog kan worden aangenomen. Opmerkelijk: CDA-leider Buma diende donderdagnacht een motie in met dezelfde strekking, die werd echter niet gesteund door de drie.
7. Mistig blijft de rol van Edith The lady is not for turning Schippers. Ik leg mijn portefeuille neer. Zoek een nieuwe minister, dan kan het kabinet verder. Ik ben nu mijn geloofwaardigheid kwijt zei ze dinsdagavond in het Torentje volgens een schijnbaar goed geïnformeerde anonieme zegsman in de Volkskrant. Vrijdagochtend rond half vier zei ze echter in de Nationale Vergaderzaal: Ik heb geen moment met mijn portefeuille gezwaaid. Opgeven is niet mijn gewoonte.
8. De beste six-liner kwam van PVV-Leider Geert Wilders bij aanvang van het debat afgelopen donderdag. Wat een circus. Wat een puinhoop. Wat een chaos. Wat een gigantische rotzooi. Wat een totaal gebrek aan regie en controle. Wat een paniek.
9. Grootste drama is echter de manier waarop dit Kabinet overeind probeert te blijven en vooral onder welke omstandigheden. Dat de PvdA-fractie in de senaat alle recht heeft op haar eigen wijze wetgeving te beoordelen staat als een paal boven water. Maar het lijkt er op dat diezelfde PvdA en dan met name de partijtop - niet haar bovenste best heeft gedaan de #WetVerbodVerticaleIntegratie (de enige juiste hashtag) veilig door de senaat te loodsen. Of dat te maken heeft gehad met te weinig oog voor dissidente geluiden of een telefoon die niet werd opgenomen, doet er niet zoveel toe. Nog tragischer is de oplossing. Dat Schippers de wet opnieuw indient is natuurlijk de nette weg. Terug naar de Tweede Kamer, dan de senaat: zo hoort het natuurlijk. Ze hebben ook nog wel even, de bedoeling is dat een en ander in januari 2016 van kracht wordt. Stuitend is echter de met spijkers ingelegde ruwhouten honkbalknuppel die VVD en PvdA achter de hand houden.
Klaar om de Staten-Generaal de hersens mee in te slaan.