Bioboeren sjoemelen met hipstervoer
Het kost wat meer, maar dan heb je ook wat: voedsel met respect voor mens, dier en milieu. Wormstekerige appels en zanderige wortels, is allemaal natuurlijk mensen. Al dat shiny blozende fruit zit vol pesticiden en andere middelen uit de truukendoos van de tuinbouwers om de consument over te halen tot aankoop van hun waren, een deukje of plekje en de boel wordt weggeflikkerd en Moeder Aarde raakt uitgeput van onze vraatzucht. Om over vlees nog maar te zwijgen, uit dierenconcentratiekampen komt een waterig product vol antibiotica. Daarom: biologisch, eigenlijk heel logisch. En win$tgevend! Plak er een EKO-stikker op en katsjing, de consument betaalt grif anderhalf tot twee keer zo veel voor een stronkje broccoli. De Marqt-hipster koopt behalve seizoensgroente ook een half onsje goed geweten. De dagelijkse prak in die zorgvuldig-nonchalante baard schuiven en het gevoel hebben dat het die extra geldteveelcentjes waard is, de hipster gelooft dat hij simpelweg door te bestaan de planeet al een dienst bewijst en EKOvreten bevestigt dat fijne gevoel. Helaas, het had zo mooi kunnen zijn maar wat blijkt: bioboeren zijn prutsende fraudeurs. De handgekweekte montessori-spinazie en hoog opgeleide boerderijkippenkluifjes zijn vaak gewoon naargeestige massaproducten vol leed en milieuschade. Dat komt, volgens de bio-sector omdat iedereen een onbespoten graantje wil meepikken van de miljardenomzet de sector zo snel groeit. Uh-huh. Tuurlijk, wat jullie willen, hippies. Wij constateren dat de biologiese boerderette-bisnis dus een plofkip is. Groeit te snel, zakt door de dunne pootjes en de consument wordt genaaid. Prettige lunch allemaal!