Groningse godsdienst-rechercheur groef eigen graf
Iedereen heeft het volledige recht op z'n eigenste mening. Als je homo's net zo vies vindt als die Groningse rechercheur, mag je dat best zeggen. Verwacht alleen wel wat feedback als je dat op Twitter doet. En als je dat doet terwijl je bij de politie werkt, wekt dat nou eenmaal nog wat extra aandacht. Inmiddels is de Groningse binnenstadrechercheur uit Dokkum al op het matje geroepen. Hij heeft zijn gewraakte tweet verwijderd en later besloot hij zijn volledige twitteracount maar af te sluiten. Toch wringt dit. In 1930 was het waarschijnlijk een functievereiste bij de politie om een hekel te hebben aan homo's en godsvrezend te zijn. Anno nu is een van de belangrijke zaken die men behandelt op de politieacademie het ongrijpbare 'bias'. Een rechercheur moet zijn werk vrij van vooroordelen, vooringenomenheid ofwel vrij van bias doen. Wij hebben grote vraagtekens of slachtoffers en verdachten van een misdrijf een terechte behandeling krijgen als 'hun' zaak gedaan word door een in onze ogen op het oog godsdienstwaanzinnige rechercheur. Dat leggen we uit.
De rechercheur woont in Dokkum, een dorp (edit: met stadsrechten) in noorden van Friesland. Hierboven zijn opinie over het plaatselijke dorpsfeest. Als je muziek uit een gezellige feesttent in Dokkum "Klanken uit de Hel", noemt en blij bent als je zondag weer naar de kerk kunt, wat ben je dan?
Recherchewerk is toegepaste wetenschap. Recherchewerk bestaat dankzij moderne dingen als 'elektriciteit', 'lasers' en het besef dat er atomen en moleculen zijn. Denk aan DNA-onderzoek. We hoeven niet uit te leggen dat dit enigszins op gespannen voet staat met het ontkennen van de evolutieleer. Het kán, maar tja...
Hier nog een volkomen wappie-(re)tweet. Als je de EO al te werelds vind, wat ben je dan?
Deze tweet vinden we misschien nog wel erger dan zeggen dat homo's vies zijn. Het geeft blijk van een persoonlijk conflict in het mooie fris gekapte koppie van de zwaar-christelijke rechercheur. De Nederlandse wet strookt duidelijk niet met zijn christelijke wereldbeeld. Hij heeft de bijbel erbij gehaald om het allemaal te kunnen rijmen. Er staat samengevat dat christenen soms een grote zonde begaan als ze zich aan 'de wet' houden. Maar geen stress, Jezus is toch al voor je zonde gestoven.
Andersom kun je je afvragen wat zwaarder weegt voor de rechercheur. Een zonde begaan door je aan de wet te houden, of geen zonde begaan door de wet te overtreden...
Trouwens, de quote komt uit een brief van Apostel Paulus aan de Galaten, een volkje dat christelijk is geworden maar deels hun Joodse tradities wil behouden. Paulus zegt dat ze zich niet aan hun oude wetten hoeven te houden, ze moeten zich houden aan de wetten van Jezus. Het is tevens een van de felste anti-joodse geschriften in de bijbel. Een prediker in opleiding weet dat.
Goed, vandaag zit de rechercheur het grootste gedeelte van de dag in de kerk. Hij zal vast nog een extra een gesprekje hebben met zijn geestelijk leider. Maandag mag hij op het bureau uitleggen waar hij nu helemaal mee bezig is.
Conclusie
Mocht je als slachtoffer van een misdaad in de binnenstad van Groningen te maken hebben met deze rechercheur. Iemand die zélf zijn -in onze ogen- afwijkende wereldbeeld kenbaar maakt via Twitter, dan is een complete mirror van al zijn tweets iets waar je recht op hebt. We kunnen geen enkel oordeel vellen over de kwaliteit van zijn werk. We kunnen wel iets zeggen op de manier waarop hij tegen de wereld aankijkt. De rechercheur wekt bij ons de suggestie van bias. Je hebt het recht om je daar tegen te wapenen met INFORMATIE.