Bassiehof - Flapdrol
De koning kreeg zaterdag een trommel drop aangereikt. De gulle gever aan de andere kant van het dranghek herkende ik, had hem volgens mij eens huilend aan tafel bij het verschillige bierflessengooiers-programma De Wereld Draait Door zien zitten. De geestelijk behinderde die al sinds de troonswisseling in 1980 drop schenkt aan het staatshoofd kan erg geëmotioneerd raken als hij spreekt over het Huis van Oranje. In een soepele en overduidelijk routineuze beweging draaide de monarch zich vervolgens om en drukte de doos snoepgoed in handen van de burgemeester van Amstelveen Fred de Graaf. Zo probeer je als voorzitter van de Eerste Kamer Geert Wilders bij de troonswisseling weg te houden, als beloning word je behandeld als de eerste de beste lakei. De Godin van de Ironie keek naar beneden, liet een windje van plezier en zag dat het goed was.
Aardig besluit van een week die in het teken stond van Edwin de Roy van Zuydewijn. Die laatste toonde bij het televisie-programma Eén op één enkele verklaringen van oud/chauffeurs van prinses Margarita en hem waarin stond dat ze geschaduwd werden ná het Kamerdebat in maart 2003 over hun kwestie. Ook kondigde De Roy aan dat hij wil dat prinses Beatrix verhoord gaat worden over haar rol bij eerdere onderzoeken die in opdracht van het Kabinet der Koningin naar het lijdend voorwerp verricht werden.
Opvallend was dat de NOS zaterdag zweeg over de gebeurtenissen. Waar het Maartje van Weegen op zaterdag 2 februari 2002 behaagde de natie live te vertellen dat prinses Margarita en Edwin de Roy de Van Zuydewijn niet aanwezig waren op het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima vanwege financiële problemen, zweeg de staatsomroep op Koningsdag in alle talen toen prinses Beatrix in beeld verscheen. Geen woord over het mogelijke getuigenverhoor dat de voormalig koningin zal moeten ondergaan over het handelen van haar voormalig Kabinetschef Felix Rhodius.
Wie wel wat zei over de kwestie was de Rijksvoorlichtingsdienst. We wachten verdere ontwikkelingen af, zei een woordvoerder tegen het ANP woensdagavond. Dat is uniek, normaal zwijgt de RVD in alle talen over de kwestie De Roy van Zuydewijn. De laatste keer dat de dienst iets losliet was in oktober 2006 toen prinses Margarita aangifte deed tegen De Roy van Zuydewijn. Iets wat niet al te best afliep, in 2011 kreeg de advocaat van De Roy 12.000 euro schadevergoeding vanwege de valse aangifte.
Koninklijk Huis-watchers hielden zich de afgelopen dagen vooral bezig met de invulling van toekomstige Koningsdagen. En de Hermelijnenkoorts steeg zaterdag tot boven het kookpunt toen oh verrassing! de Prinses van Oranje en haar twee zusjes zich in Amstelveen aan de zijde schaarden van het koningspaar.
In plaats van vooruit te kijken is het wellicht beter eens achteruit te kijken. De handelingen van prins Bernhard die de laatste tijd in het parlement worden belicht, vonden plaats onder de verantwoordelijkheid van de premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De afhandeling van de affaire ligt op het bordje van premier Mark Rutte.
Volkskrant-journalist Jan Tromp die al langer een zéér dubieuze rol speelt in de affaire-Bernhard noemde De Roy van Zuydewijn woensdag op Radio1 voorafgaand aan de uitzending van Eén op één een flapdrol.
We gaan de komende tijd zien wie nu wérkelijk de flapdrol is.