Kinderen voor Kinderen uit 1986 uitgelegd
Wist u dat er nog steeds elk jaar een editie is van Kinderen voor Kinderen? Nee, dat wisten wij ook niet. Het concept wordt sinds 1980 volledig uitgemolken, want ogenschijnlijk worden er nog steeds mensen rijk van. Wij doken eens in de archieven voor wat nostalgische gevoelens en kwamen bovenstaand pareltje tegen met Edwin "Broodje Poep" Rutten. Titel: Ik ben toch zeker Sinterklaas niet (mirror), uit 1986. Het jaar van de .nl, Tsjernobyl en Evert van Benthem. En een heleboel zaken die kinderen van tegenwoordig totaal niet zouden begrijpen. Bovenstaand liedje had net zo goed in het koeterwaals geschreven kunnen zijn, zo onbegrijpelijk zijn de termen en beelden voor kinderen die nu leven. Maar zoals altijd denkt de GeenStijl aan de kinderen en helpen we een handje. Kinderen voor Kinderen uit 1986 uitgelegd voor kinderen van nu. Graag gedaan.
Speelgoedwinkel
Een soort Bol.com, maar dan eentje waar je gewoon in kunt lopen. Het is een soort huiskamer vol met schappen vol speelgoed. Een speelgoedwinkel heeft geen zoekfunctie, maar je kunt altijd de verkoopster om hulp vragen. Als je het speelgoed gevonden hebt wat je zocht, betaal je met contant geld (zie: bankbiljetten) of met je pinpas. Pinnen is mogelijk sinds 1985, dus dat kon toen net. En dan krijg je het speelgoed meteen mee.
Racebaan
Een racebaan is hetzelfde als Grand Turismo, maar dan niet op een computer en dus ook niet HD. Je kon baandelen aan elkaar klikken, daar plaatste je dan twee autootjes op en daarmee kun je dan met behulp van een afstandsbediening racen. Niet te hard in de bochten, want dan had je kans dat je ineens een plastic speelgoedauto in je oog had hangen.
Toverdoos
We hebben eigenlijk geen idee. We vermoeden dat hier de genotsschacht van Madonna wordt bedoeld, want dat was een doos waar altijd veel plotsklaps in verdween in die jaren.
Tevreden
Een abstract concept wat er op neer komt dat je content bent met wat je hebt en geen behoefte hebt aan meer. Zeg maar, uhm.. dat je genoeg hebt van iets, bijvoorbeeld snoep, speelgoed of aandacht. Dus uh... nou.. tja, hoe leggen we dit nou uit aan een kind in 2014. Lastig. We laten hem even liggen.
Bankbiljetten
Die zie je niet heel veel meer tegenwoordig, maar op sommige plekken kun je bankbiljetten ook vandaag de dag nog in het wild zien. Het is een gekleurd papiertje met daarop een afbeelding van Vondel (5 gulden), Frans Hals (tientje), Sweelinck (25), een zonnebloem (50) of een watersnip (100). In ruil voor zo'n bankbiljet kon je dan spullen kopen. Hoe hoger het getal op het bankbiljet, hoe duurdere en mooiere spullen je kon kopen. In de tijd van de gulden kon dat nog.
Televisie
Ja echt, al die apparaten die je hier rondom Edwin Rutten ziet staan, zijn televisies. Nee, dat zijn geen flatscreen 1080i HD smartTV's, inderdaad. Een televisie woog ongeveer zoveel als een jong olifantje, nam meer plek in je huiskamer in dan je moeder en was ongeveer net zo scherp als de buitenwereld door een beregend raam. Sterker nog, de meesten hadden geeneens een afstandsbediening. Televisie kijken was in de jaren '80 nog een manier om (oog)calorieën te verbranden.
Walkman
We kunnen heel erg ons best gaan doen om deze mechanische iPod uit te leggen, maar de makers van 'Kids React' hebben dat met behulp van moderne kinderen al gedaan. Dus kijkt u liever deze fantastische culture clash.
Dagboek
Een dagboek is een papieren Facebook-account waarin je alles opschrijft wat je meemaakt, maar dan deelt met nul vrienden. Een bizar concept, wij geven het toe.
Turbocompactdiscodrive
We hebben geen idee. Iemand? Wat is een Turbocompactdiscodrive? Ons geheugen noch Google geeft ons iets.
Computer
Net als televisies waren computers in 1986 nog gigantische machines die op diesel liepen. Sommige computers hadden een floppy drive. Dat was een SD-kaartje, maar dan zo groot als een CD. Uhm. Zo groot als twee Samsung S4's naast elkaar. Op een floppy drive kon je ongeveer net één MP3'tje kwijt, ware het niet dat MP3'tjes toen nog niet bestonden en muziek op vinyl werd uitgegeven. Vinyl is een soort... weet je wat, laat maar. Kinderen van nu weten wat een computer is.
Miljonair
Iemand die heel veel bankbiljetten heeft. Komt nauwelijks meer voor, behalve als je bij de NPO of de PvdA werkt.
Sinterklaas
Ja, Sinterklaas. Dat was een mythisch figuur dat elk jaar rond 5 december cadeautjes uitdeelde aan kinderen, samen met zijn assistenten die Zwarte Piet heten. Maar cadeautjes uitdelen is tegenwoordig racisme, dus Sinterklaas bestaat nu (definitief) niet meer. Of zoiets. We vinden dit complex, man, dit 2014. Weet je wat pas een simpele tijd was? 1986. Toen begrepen we de wereld tenminste nog. Het hielp dat we toen vijf waren, wellicht.
Volgende week in Kinderen voor Kinderen uitgelegd: hoe "Op Een Onbewoond Eiland" geleid heeft tot een generatie van kinderen die zich volledig isoleren in een digitale wereld en het seksisme van 'Ik Krijg Tieten'.