Bassiehof - Liar
De wet is echt ons ankerpunt. (-) Daar houden we ons aan. Daar moeten we ons ook aan houden en daar worden we ook regelmatig op gecontroleerd. Aldus AIVD-chef Rob Bertholee vrijdagavond bij Nieuwsuur. De dag daarvoor bleek echter uit een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat premier Rutte vorig jaar de dienst opdracht gaf zijn toekomstige bewindsploeg te laten screenen. Het is gebruikelijk dat de formateur wanneer hij zijn Kabinet samenstelt het doopceel van zijn collegas laat lichten. Probleem: Rutte was nog geen formateur, dat zou hij pas een maand later worden. Toch verrichtte de dienst het onderzoek. Daarbij ging er ook nog iets mis met één van de potentiële ministers dan wel staatssecretarissen. Plus: er was ook nog een probleem met een onderzoek naar een potentieel lid van de Koninklijke Familie. En dat was niét Edwin de Roy van Zuydewijn. Inzake de te vroeg gescreende bewindspersonen deed de AIVD bij één van hen een zogenaamde internet zoekslag. Het klinkt als googlen in de oren maar inlichtingenwaakhond CTIVD was er weinig mee ingenomen. Uit het rapport: De juridische basis voor de verwerking van persoonsgegevens die gemoeid was met de internet zoekslag is (-) naar het oordeel van de Commissie onvoldoende geweest. Zij acht deze gegevensverwerking daarom onrechtmatig.
dus ontevreden over een AIVD-onderzoek naar een potentieel lid van de Koninklijke Familie, ergens tussen oktober 2005 tot en met mei 2010. Dat onderzoek vond plaats zonder dat de minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte was. Pijnlijk, jaren eerder had toenmalig premier Balkenende de Tweede Kamer toegezegd dat dit sinds de affaire De Roy van Zuydewijn niet meer zou gebeuren, niet meer mogelijk zou zijn.
Het oordeel van de CTIVD deze week: De Commissie constateert dat de AIVD hierdoor in strijd heeft gehandeld met zijn eigen beleid.
Eerder deze week vond er een hoorzitting in de Tweede Kamer plaats met Bertholee en MIVD-directeur schout-bij-nacht Pieter Bindt. Die laatste vertelde daar aan SP-Kamerlid Ronald van Raak dat de MIVD en AIVD sinds 2009 bezig zijn met de voorbereidingen voor de aanbesteding van ARGO II. Een systeem om op grote schaal informatie van bijvoorbeeld internet of telefonie binnen te halen.
Dat is opmerkelijk want op woensdag 15 september 2010 komt tijdens een overleg met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) datamining ter sprake. De griffier noteert die dag:
==
==
Terug naar AIVDer Bertholee. Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke vrijdagavond:
Kunt u hier aan tafel vanavond garanderen dat alles wat u doet, wat uw dienst de AIVD doet, binnen de wet valt?
Bertholee:
Ja.
Hier, een kerstliedje.