Taliban zoeken Steen van Rosetta bij ING

De enige instantie die het allemaal eerst niet serieus nam, was de ING zelf. Het enige persbericht dat 4 april overdag naar buiten kwam was dat ING 2.500 euro (u leest het goed) doneert aan Dierenpark Rhenen voor de adoptie van gorilla Baloo. De bank die ons er vol trots voortdurend aan herinnert het nationale gevoel te vertolken, was even vergeten dat via de mobiele app's nu iedereen direct kan zien dat er iets mis is. Gelukkig dat de hoogste baas van ING betalingsverkeer Jue 's avonds niet op de bank hangt en zo zijn 'welgemeende' excuses kon aanbieden.
Het heeft mij allemaal niet echt verbaasd. Iedereen die wel eens een kijkje heeft genomen aan de achterkant van ons betalingsverkeer weet dat dit kan gebeuren. De systemen van de grote banken voor het betalingsverkeer zijn stokoud, vaak geschreven in een computertaal die alleen nog gelezen kan worden door spijkerschrift-deskundigen. Ik vermoed dat ergens diep binnen de comptercentra van de grote banken een ouderwetse kluis staat met daarin een bancaire steen van Rosetta, waar alleen de COO de sleutel van heeft. En nieuwe toepassingen worden bovenop die black box systemen gebouwd.
Het is eigenlijk voor mij een wonder dat het betalingsverkeer zo weinig keren plat gaat, want het gaat om geweldige volumes. Eind september 2012 waren er 275.689 geldautomaten actief. In 2012 werd er 2.500.000.000 keer gepind en 117 miljoen I-deal betalingen gedaan. De banken zijn zeer succesvol geweest om iedereen aan de pinpas en internetbankieren te krijgen. Dat kwam de banken natuurlijk goed uit. Computers zijn goedkoper dan mensen en maken minder fouten (jammer alleen dat áls ze een fout maken, het ook meteen goed mis is).
Gaat het weer gebeuren? Zonder enige twijfel. Nieuwe betalingsverkeersystemen zijn duur en de banken hebben even het geld niet. Niet alleen Nederlandse banken hebben problemen, ook in Engeland gaat nogal eens wat mis. Dit tot ongenoegen van de Minister van Financiën Osborne. In een speech op 4 februari 2012 deed Osborne daarom een opvallend voorstel. Hij wil de betalingssystemen open gooien zodat nieuwe toetreders eenvoudiger de markt kunnen betreden.
Een goed idee. Het doet mij denken aan de energiemarkt in Nederland. TenneT is als nutsbedrijf op onpartijdige wijze verantwoordelijkheid voor de infrastructuur. Partijen als Nuon, Essent maar ook Nederlandse Energie Maatschappij hebben contact met de klant en leveren prijs en service. De banken zullen het niet leuk vinden, maar een dergelijke structuur kan de oligopolistische bankmarkt in Nederland helemaal open gooien. Het meenemen van het rekeningnummer, het grote probleem om over te stappen naar een andere bank, los je 'en passant' ook op. Ik kan niet wachten.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar