EBRU UMAR - Comfortfood
Je kunt Milka halen als je je het allemaal niet meer ziet zitten maar je kunt jezelf natuurlijk ook écht uitdagen. Niet met gewichten, kettle bells, push ups of fitnessblender.com - waar echt nog nooit iemand gelukkiger van is geworden maar gewoon, met een goede cheesecake. Zelfgemaakt. Je moet er wel wat voor doen, maar goed. Het boodschappenlijstje: Bastognekoeken, 900 gr monchou, 275 gr suiker, 5 eieren, slagroom, 125 gr boter.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat meer boter beter is, doe maar 200 gram. Smelten in een pannetje, dan lekker veel bastognekoeken fijnprakken (doe ook maar 100-125 gram) en die 200 gram gesmolten boter erbij gieten. Hop in de bakvorm en ruim tien minuten in de oven. Dat is de bodem. Dan begint het echte werk. Het betere werk. De monchou, eieren en suiker bij elkaar tot één glad mengsel roeren met een mixer. Of een keukenmachine (denk ik, ik heb er geen maar dat lijkt me best makkelijk). Dat mixen is zo makkelijk nog niet. De beste tip is om het in twee keer te doen: eerst mix je de monchou in een bak tot een geheel, en in een andere bak maak je een suiker ei mengel. Uiteraard mag je er ook van snoepen, niets mis mee. Best lekker wel, al dat gedram over rauwe eieren ten spijt.
Anyway, je mixt dus de monchou, eieren en suiker bij elkaar, doet er nog wat slagroom bij en giet het geheel dan op de bastognekoekenbodem (waar je dus niet van moet snoepen, hoe yummie die ook is). Het geheel gaat de oven in, minuutje of 40-50. Hangt van de kwaliteit van je oven af. Alles op 180 graden. Er bestaat zoiets als de priktest, iets met een prikker in het midden van de taart steken en als ie er schoon uitkomt is de taart gebakken. Maar die test mislukt altijd. Wat beter is, is om te kijken of de taart mooi is opgezwollen. En of ie een mooie kleur heeft waarbij zwart betekent dat je opnieuw moet beginnen.
De grootste uitdaging is echter als de taart uit de oven komt. Dan moet ie afkoelen. Vreselijk. Maar daarna is deze cheesecake de ultieme vorm van comfortfood.
Kan 'm jullie allemaal, met name mijn vrienden bij de NOS, aanraden.