Longreads. Vijf vergeten rampen in 2012
Ook in 2012 werden werelddelen opgeschud door aardbevingen, explodeerde vanalles van haatbaarden tot guurrechtse gedoogkabinetten uit elkaar, sloegen rooskleurige wereldbeelden uit het lood door niet aflatend Houdt Het Dan Nooit Op Leed & Lijden in landen waar het Lente met een grote L heet te zijn, en implodeerden handelsmarkten en complete nationale economieën zij aan zij met de geloofwaardigheid van jaarlijkse prijzencircii zoals de Time Persoon van het Jaar en de Nobelprijs voor de Vrede. Overal stond u vooraan met uw snufferd, klaar om te wijzen, te lachen, zich te verbazen, in woede te ontsteken of in afschuw, ontzetting en/of OMGWTF de hand theatraal voor de mond te slaan. Aan het einde van het jaar maken de mediaas van al die Gewichtige Gebeurtenissen traditiegetrouw weer lijstjes en fotocollages, zodat u in de doodsaaie laatste weken van het Jaar des Heeren 2012 nog een keer door recente voorbeelden van het leed dat mensheid heet kunt bladeren. GeenStijl deed iets meer moeite en memoreert vijf mondiale menselijke drama's in de eenmalige rubriek Hoe is het nu met...
Haïti
Toen: Ergens in de Caribische Zee dobbert een klein eilandje vol arme mensen: Haïti. De relatieve rust op dat eilandje werd begin 2010 ruw verstoord door een allesvernietigende aardbeving die pauper & paleis nivelleerde. 300k doden, anderhalf miljoen daklozen. De pers ging er massaal heen met hun Spotlights van de Aandacht, waarop de wereld 1 miljard euro hulpgeld ophaalde (waarvan 83 mio door Wilders). En toen hoorden we niets meer. Nou ja, behalve dat het hulpgeld niet aankwam, danwel op corruptie werd stukgeslagen. Maar da's ook geen nieuws.
Nu: Zitten er nog steeds 360.000 Haïtianen in tentjes in een jaar waarin droogte, Isaac en Sandy over het eiland raasden. Maar gelukkig worden er wel bijbels uitgedeeld, zijn er luxe resorts herbouwd en deed Haïti mee aan Miss Universe. Meer achtergrond in deze FT Longread.
Pica: Hoofdstad Port-au-Prince na een bezoekje van Hurricane Sandy, afgelopen oktober.
Fukushima
Toen: Nadat Japan ondersteboven was geschud door een tsunami in maart 2011, vreesde zo'n beetje de hele wereld dat een totale meltdown in de kerncentrale in Fukushima het einde van de wereld zou inluiden. Want kapot, nog kapotter, mannen in witte pakken, onoorbare albino's, gigagarnalen en overal MicroSywerts. Doodeng, dus overal ter wereld werden kernprogramma's bevroren. En toen werd het stil.
Nu: Sinds twitterende geigerteller Diederik Samsom geen tijd meer heeft om de actuele stand van de paniek rond Fukushima door te geven, hoor je niemand meer over de verfrommelde kerncentrale. De rest van Japan is aardig hersteld en ook met eigenaar TEPCO gaat het lekker, ondanks de opeenstapeling van menselijk falen in de nasleep van de Vloedgolf des Doods. Alles over radioactieve debatten in Japan, boze buurtbewoners die vinden dat ze zijn voorgelogen zijn en infographics met temperaturen, besmet water & lichtgevende beestjes op het dagelijks bijgewerkte Fukushima Update, academische discussies over kernenergie en het nucleaire einde van de wereld daarrr.
Pica: "An anti nuclear activist (R) wearing a clown red nose and face paint designed to resemble the TEPCO logo stands next to police officers at an anti nuclear demonstration in Tokyo on December 15, 2012 as some 3,000 people hold a rally."
De drugsoorlog in Colombia
Dankzij strijdmeisje Tanja Nijmeijer weten we in Nederland ongeveer alles over de Colombiaanse rebellen van de FARC, hun socialistische idealen en de jarenlange strijd tegen het regeringsleger. Toch? Want dankzij de spotlights van de roem op Tanja Nijmeijer heeft 'rode loper' een hele nieuwe betekenis gekregen, weten we hoeveel verdriet haar ouders hebben, en konden we horen hoe lieflijk La Guerrillera kan zingen. Dan ben je al een heel eind, of was er verder nog wat in Colombia? Iets van een uitzichtloze drugsoorlog en de dubieuze rol van de Verenigde Staten daarin. Nope. De jarenlange bloedbaden, moorden op burgers en het vernietigen van vruchtbare gronden in Columbia omdat Amerika een strijd tegen coke voert, zijn geen nieuws, evenmin als de vier miljoen Colombianen die daardoor in hun eigen land op de vlucht zijn. Zo'n Tanja Nijmeijer is een handige bliksemafleider. Docutip: Plan Columbia. Cashing in on the Drug War Failure.
Pica: "The member of FARC-EP leftist guerrillas delegation Dutch Tanja Nijmeijer arrives at the Convention Palace in Havana for the peace talks with the Colombian government, on December 5, 2012."
Afrikaans leed
Toen & Nu: Klassiekertje natuurlijk. Immer 'vergeten', maar nooit ver weg: Afrika, het continent met al die stammenstrijders, genocidenegers en hongersnoden waar je altijd op terug kan vallen voor wat luie kolommenvullers. Even niks te melden over de Lentes in het Midden-Oosten? Dan is er altijd nog de Hoorn van Afrika, Darfur of Rwanda om krant en zendtijd mee te dichten. Maar alleen als er een Nederlandse handelsmissie naar toe gaat, maken we ons weer even plichtmatig zorgen over Mali. Alleen als er een VN-heli uit de lucht geknald wordt, lezen we wat over Zuid-Soedan. Dat de Duitsers hun goud jarenlang in Congo bewaarden, levert een langer artikel op dan de oorlog aldaar. En als we het over Nigeria hebben, dan is het vooral om Shell te bashen. Is dat erg? Neuh. Arm Afrika (en onze morele obligatie om daar wat aan te doen) zit diep genoeg ingebakken in ons collectieve systeem om ook zonder schrijnende beelden herinnerd te worden aan hongernegertjes, slachtingen met kapmessen en religieuze onderdrukking. Een Glazen Huis, een paar populaire DJ's en een legertje sponsorende A-merken zijn genoeg om het Grote Geven op gang te helpen. De boodschap is totaal onbelangrijk, kunnen zeggen dat je er bij was toen er iets goeds werd gedaan voor Afrika is genoeg. Waardoor ze in Afrika al lang klaar zijn met ons, maar dat terzijde. Echt Nieuws, onder voorbehoud van propaganda, roze brillen en/of diplomatieke belangen onder andere bij de VN. Ook nog: een docu over Sudan, de waarheid over Ethiopië, Vice docu over Congo en kent u Kony nog?
Pica: "Dancer Regis Truchy (C) and acrobats perform the show "Foté Foré" (white black) at the cirque Mandingue on December 21, 2012 in Paris. The Madingue Circus, created in 2010, hosts young artists who grew up in disadvantaged streets of Guinea."
De Nederlandse Zorg
De grootste vergeten ramp van 2012: de Nederlandse zorg. Sector waarin een discussie over de digitale opslag van patiëntgegevens meer prioriteit heeft dan de aanstormende tsunami aan verstervende babyboombejaarden. Sector waarin de geverhernivellering van de zorgpremie tot Re:formatie & feestjes, maar niet tot oplossingen leidt. Sector waarin een geflipte hersenchirurg meer aandacht krijgt dan de vraag hoe lang bepaalde chronische ziekten nog betaalbaar (lees: rendabel) blijven. Sector waarin zorgverzekeraars steeds schaamtelozer profiteren van het vrijgeven van de markt. Sector waarin het ontvangen van zorg in de toekomst afhankelijk zal worden van goedkeuring van de LeefstijlPolitie. Sector waarin PGB-fraude zo makkelijk is, dat het Den Haag een beter plan lijkt om PGB's maar in hun geheel af te schaffen. Sector waarin Thuiszorg bijna niet meer bestaat. Sector waarin de verhoging van de eigen bijdrage voor meer ruzie zorgt dan het feit dat oma in haar eigen pis ligt te rollen. Sector waarin verplegend personeel wordt uitgewrongen tot ze overwerkt zijn, fouten gaan maken of simpelweg niet meer aan al hun taken toe komen. Sector waarin bejaarden drie dagen achtereen in bed moeten liggen op één maaltijd per dag. Sector waarin graaisocialistische bestuurdertjes de overheid aanklagen voor nóg meer loon terwijl hun knokploegen op de werkvloer vakbonden & Kamerleden hardhandig buiten de deur houden als die met een zwartboek in de hand verhaal komen halen. Sector waar niemand de juiste grip, realiteitszin of goede wil lijkt te hebben om alle voornoemde situaties niet langer als incidenten, maar als chronisch probleem te zien. Welnu. Als de babyboomgeneratie binnenkort massaal gaat uitsterven, nemen ze behalve de laatste pensioentegoeden ook de rest van Nederland met zich mee het graf in.
Pica: "Het Teddy Bear Hospital in het AMC opent het berenhospitaal voor alle pluche beesten uit de regio. Getrainde berendokters zetten alles op alles om de zieke knuffels er weer bovenop te helpen. Het Teddy Bear Hospital van het AMC beschikt over onder andere een operatiekamer, een apotheek en een gipskamer."