Het toneelstukje van Marcouch en Recourt
Natuurlijk, het had wel iets verfrissends toen PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt begin deze week in de Volkskrant stelden dat het roer om moet bij Justitie. Het crimefighters-duo Opstelten en Teeven had teveel de nadruk gelegd op repressie de afgelopen twee jaar, het moest én-én aldus Recourt. En het slachtoffer, en de dader. Er moest met een andere bril gekeken worden en minder ideologisch. Het had zowaar wat weg van dualisme. Want de mantra van Diederik Samsom dat hij en Rutte, de PvdA en de VVD, er sámen moeten uitkomen de komende periode werd een beetje sleets. Maar een beetje rellen in de krant is iets anders dan in de Kamer bleek al gauw. Marcouch en Recourt hadden beter een voorbeeld kunnen nemen aan oud-VVD fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Ayaan Hirsi Ali, Hans van Baalen, Geert Wilders, allemaal mochten ze tijdens zijn bewind losgaan op het eigen kabinet. Bij het duo Marcouch/Recourt bleef het qua grote woorden slechts bij dat interview.
Want tijdens de behandeling van de Justitiebegroting een dag later bleken ze opeens een stuk inschikkelijker. Sterker nog, ze spraken het volle vertrouwen uit in het Justitie en Veiligheid-duo van VVD-huize. Het bleek allemaal een toneelstukje. Ik ga hier niet roepen dat de bewindslieden iets wel of niet moet doen terwijl ik hun plannen nog niet ken, zei Marcouch. Dat hij in de krant iets anders had gezegd, maakte op dat moment schijnbaar niet meer zoveel uit. Recourt benadrukte nog maar eens erg positief te zijn over het merendeel van de maatregelen in het Regeerakkoord. Wel had hij wat buikpijn van het strafbaar stellen van illegaliteit. Om daar gelijk aan toe te voegen dat ook onder dat punt de handtekening van de PvdA staat.
Dualisme al dan niet ten uitvoer gebracht - is leuk, falend beleid is iets anders. Het is mooi voor Opstelten en Teeven dat ze hun begroting en beleid heelhuids door de Kamer hebben weten te loodsen, ondertussen blijkt er iets grondig mis met de strafrechter, aanklager en politie. Het strafrisico - de optelsom van pakkans en gemiddelde strafmaat - is namelijk gigantisch gedaald sinds 2004. Dit blijkt uit De economie van misdaad en straf, een studie van de Leidse rechtseconoom Ben van Velthoven. De kans dat een dader van een misdrijf wordt gepakt, komt volgens Van Velthoven tegenwoordig uit op 14,5 procent. Als het strafrisico nog verder afneemt, zal binnenkort de criminaliteit weer stijgen, voorspelt Van Velthoven.
Jammer dat we de PvdA en de VVD daar niet over hebben gehoord.