De NVB: Niet Voor Boeren
De RABO zoekt ruzie. De bank van 'samen sterker' heeft hetzelfde aantal stemmen in het bestuur van de lobby-club van de banken, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), maar betaalt 30% meer contributie dan ABNAMRO en ING en heeft daar geen zin meer in. Ik heb wel een donkerbruin vermoeden hoe het toegaat op de vergaderingen van de NVB. In mijn tijd werd altijd even onder de bestuurstafel gekeken om de spekzolen en witte sokken van de boerenleenbank-bankiers te bewonderen. Maar de wereld is dramatisch veranderd. RABO is de enige grote bank die geen staatssteun nodig heeft gehad. De ontmanteling van Fortis/ABNAMRO was ontluisterend en de gang van ING naar de staatspotten is te vergelijken met de gang naar 'Canossa'. Het ongenoegen van RABO is al een tijdje zichtbaar. De vroegere voorzitter van de RvC Koopmans zei ooit tegen Prinses Máxima: welkom bij de enige echte bank. En Bruggink, CFO van de bank, verklaarde voor de Commissie De Wit dat banken gewoon failliet moeten gaan en toen had hij het niet over DSB. De vaststelling van Bruggink dat op het hoogtepunt van de bankencrisis in 2008 heel veel spaargeld van andere banken naar RABO ging, viel ook niet lekker.
Logisch dus dat de collega-bankiers het niet nalaten de dubieuze rol van RABO in 'Libor-gate' te benadrukken. ABNAMRO en ING zullen ook met gekromde tenen luisteren naar de ex-RABO topman Wijffels die als lid van de eurocommissie Liikamen voorstelt om de banken maar op te knippen (natuurlijk niet de RABO, je verwacht het niet hè?).
En nu trekt RABO de contributie aan de NVB in. Die club zal moeten afslanken. Dat kan ook best, want de kas van de NVB is goed gevuld door de verkoop van een duur pand aan de Herengracht in Amsterdam. Voorts stel ik voor om per direct Boele Staal (foto) met pensioen te laten gaan, dat scheelt een slok op een borrel. Want dit 'boegbeeld' heeft er alles aan gedaan het vooroordeel tegen banken en bankiers te bevestigen. In 2009 vond Staal het praten over kleinere banken maar 'kabouterpraat'. Vanzelfsprekend was hij er wel als de kippen bij om te zeggen dat de NVB een hele 'boel' banken vertegenwoordigt, toen hem verweten werd enkel op te komen voor de 'Big Three'. Natuurlijk Staal, maar wanneer kwam u met woord en daad op voor banken als Triodos, Van Lanschot, Binckbank of Garanti-bank die een aantoonbaar klantcentraal businessmodel hebben? Het lijkt mij duidelijk dat de 'kleine banken' echt niet de openstaande rekening gaan betalen.
Maar als baas van de NVB heeft hij alle krediet verloren toen hij in een interview met WNL in 2010 aangaf dat de "banken nooit ongezond zijn geweest" (hier de video, doorspoelen naar 19 minuten). Nog los van de inhoud, laat Staal zien de tijdsgeest volstrekt niet te begrijpen. Van een club als de NVB mag worden verwacht, nee geëist, dat een nieuwe visie op het bankieren wordt ontwikkeld. Teveel is de nadruk gelegd op de toegenomen lasten van het bankieren (bankenbelasting, transactie-tax), te weinig op het gedrag van de bankiers. Ik heb Staal niet een keer gezien op de discussie-avonden van het Sustainable Finance lab (te druk met allerlei comités, denk ik).
Het afslanken van de NVB is goed. Dat doen de banken ook. De NVB moet zich maar gaan richten op zaken waar klanten echt wat aan hebben, zoals nummerportabiliteit en beveiliging. Ik zie nog een groot voordeel. Ruziënde banken kúnnen een voorbode zijn van echte concurrentie. En dat is goed nieuws voor de consument.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar