Crisis in Europa voor Dummies
De grote baasjes van de eurolanden zijn weer bij elkaar om van de Europese Unie een knellender politiek geheel te maken. Bankentoezicht, fiscale uitbreiding, iets met macht vergroten, dat soort dingen uit het Masterplan van Herman van Ramkraak. Vannacht ontstond er een ontzettende Catch-22 situatie toen wankellanden Italië en Spanje eerst weigerden mee te doen aan vermegalomanisering van de EU, tenzij ze recht kregen op meer bailoutgeld onder hun eigen voorwaarden. Waarmee ze bedoelden: zonder toezicht van de troika en bestedings- of bezuinigingseisen van de EU. Voilà. Kregen ze - waarmee de EU de regels tijdens het spel weer eens veranderde. Reconstructie bij Der Spiegel. Ondertussen worden ook de overige Europese gelden allemaal richting de zuidelijke zwalklidstaten gesluisd. Want geld nodig omdat alles daar dus kudt gaat. Europa is een trechter geworden, waar de noordelijke landen als rijp persfruit boven hangen om het verzuipende zuiden in ieder geval nog wat te drinken aan te bieden terwijl ze door het drijfzand van decennia dwaalbeleid naar de kelder gezogen worden. Ondertussen weet niemand meer wie de schuldigen van de financiële chaos zijn en waarom u daar eigenlijk voor moet betalen. Daarom opgedoken uit de comments van een vorig topic: het ontstaan van de crisis voor dummies. Kopie-plak na de breek, om het een beetje helder te houden.
Helga is eigenaar van een café. Ze krijgt door dat bijna al haar klanten werkloos en alcoholist zijn, en daardoor hun drankjes bij Helga niet kunnen betalen. Om dit probleem op te lossen lanceert ze een plan waarbij haar klanten nu kunnen drinken en de rekening later betalen. Helga houdt een nauwkeurige boekhouding bij van wie wat drinkt en dus schuldig is.
Al snel weet iedereen in de stad van Helgas 'Drink nu, betaal later'-regeling, hetgeen resulteert in een grote hoeveelheid nieuwe klanten. Spoedig heeft ze de grootste omzet van de hele stad. Door haar klanten niet contant te laten afrekenen, heeft geen enkele klant bezwaar tegen regelmatige prijsverhogingen voor de best lopende artikelen, wijn en bier. Als gevolg hiervan exploderen Helgas omzet en winst. Een jonge directeur van een lokaal bankfiliaal ziet in de schulden die Helgas klanten hebben winstmogelijkheden voor de toekomst en verhoogt haar krediet. Hij ziet geen enkele reden zich zorgen te maken dat het onderpand bestaat uit schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten.
Hij krijgt bovendien een gigantische bonus uitgekeerd en op het hoofdkantoor van de bank zien handelaren een mogelijkheid om gigantische winsten te maken door te handelen met de schuldbekentenissen die zij DRINKINGBONDS noemen. Deze waardepapieren worden samengevoegd en verhandeld op alle financiële markten in de wereld. Naïeve beleggers hebben niet door dat deze hoog aangeslagen aandelen in feite niets meer zijn dan de schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten. Desondanks stijgen de prijzen van van deze aandelen en al snel zijn zij het best verkochte financiële product, waarmee grote commissies verdiend worden.
Alle beurshandelaren krijgen gigantische bonussen. Desalniettemin, en terwijl de prijzen van de aandelen nog steeds stijgen, besluit de risicomanager bij de bank die Helga haar krediet verschaft heeft dat het tijd wordt voor Helga haar krediet aan te zuiveren. Helga vertelt haar klanten dat ze hun openstaande schulden moeten betalen. Haar klanten vertellen Helga dat ze dat niet kunnen want immers: werkloos en alcoholist. Helaas. Omdat Helga haar krediet niet kan aflossen, gaat ze failliet. De bar sluit en haar elf werknemers worden werkloos.
De volgende dag blijkt dat de prijzen voor de DRNKINGBONDS met 90% gedaald zijn en de afname van de waarde verwoest de kredietwaardigheid van de bank.
De bank kan nu geen leningen meer verschaffen en daardoor stagneert de lokale economie. De leveranciers van Helgas bar hadden haar genereuze betalingscondities gegeven en het geld van hun pensioenfondsen in DRINKINGBONDS aandelen gestoken.
Nu moeten ze Helgas schulden afschrijven en een verlies van 90% incasseren op de aandelen. Haar wijnleverancier vraagt ook faillissement aan en haar bierleverancier wordt al snel overgenomen door een concurrent. Resultaat van deze laatste twee acties: een extra 175 werklozen.
Gelukkig worden de bank, de beurzen en de aandeelhandelaars gered door de regering, die hun schulden overneemt en ze van een constante stroom geld voorziet om te kunnen blijven voortbestaan. En allemaal krijgen ze weer een gigantische bonus.
Het geld dat de regering nodig heeft om de banken, beurzen en handelaars te redden krijgen ze door het bedenken van nieuwe en het verhogen van bestaande belastingen, die betaald moeten worden door alle werkende niet-alcohollisten, die nog nooit een stap in Helgas bar hebben gezet.
(bron)