Europese Unie heeft geen democratisch mandaat
![Smithers, release the hounds herman_burns534.jpg](https://legacy.gscdn.nl/archives/images/herman_burns534.jpg)
Een eurofiel zal zeggen dat Brussel probeert om een economisch probleem op te lossen door haar politieke middelen uit te breiden. Volgens een euroscepticus probeert Brussel haar politieke middelen uit te breiden door zich een economisch probleem toe te eigenen. Maar zowel voor uitbreiding van de politieke middelen als het oplossen van de economische malaise ontbreekt een democratisch mandaat.
Economie
Kent u het Verdrag van Lissabon nog? Dat is de Europese Grondwet die u in meerderheid helemaal niet wilde, maar die toen in cosmetisch bewerkte vorm alsnog door de strot geramd werd. In Artikel 125 daarvan staat een zogenaamde no bail-out clause. De lidstaten zijn onderling NIET AANSPRAKELIJK voor elkaars financiële (wan)beleid en evenmin kan de Unie aansprakelijk gesteld worden door een lidstaat voor het eigen falen. Er mag wel in uitzonderlijke gevallen (Artikel 122, lid 2 - soort SimCity-bepaling over tornado's en Godzilla's) financiële bijstand worden verleend. Vorig jaar werd op basis van Artikel 125 al een (uiteraard verloren) rechtszaak begonnen in Duitsland, om te voorkomen dat het schenden van het eigen verdrag zou leiden tot waar we nu zijn: dat de uitzondering in Artikel 122 de regel is geworden, omdat de uitzonderlijke financiële bijstand verworden is tot een permanent noodfonds met de illustere naam ESM. In principe dus indruisend tegen de tekst van het eigen, door de burgers van diverse Europese landen bij herhaling ongewenst verklaarde Verdrag van Lissabon.
Politiek
Brussel politiseert het monetaire beleid om de grip op Europese eenheidsontwikkeling niet kwijt te raken in de chaos en wanorde van de economische crisis. De waanzinnige Europese eenheidswens mag niet gecompromitteerd raken door een beetje financiële tegenslag, dus liever de chaos in je eigen voordeel aanwenden en het proces versnellen, dan pas op de plaats maken tot de storm gaat liggen en besluiten rustig genomen kunnen worden. Maar waar is het politieke mandaat? De EU doet geen voorstellen, houdt nauwelijks openbare debatten en biedt geen inzichten. Het beleid wordt ver weg & uit het zicht door een heel klein clubje mensen opgesteld, en zodra het bekend gemaakt wordt is het al praktisch aangenomen en daarmee bindend voor alle lidstaten. Opgelegde austerity-maatregelen? Niet te doorbreken. Het noodfonds ESM? Niet uitleggen, gewoon doordrukken. Machtsvergrotend masterplan? Komt er aan, eind juni. Nationale regeringen staan met de rug naar het eigen volk gekeerd naar Brussel te kijken, wachtend op orders, terwijl de kiezer niets meer heeft in te brengen en het eenheidsmonster daarom dag na dag draagvlak inlevert, met een potentieel gevaarlijke terugkeer naar behoudend nationalisme als resultaat. Maar wie geen blauwesterrenvaandel zwaait is een kapotverwende klaagnazi. Europa MOET, alle scepsis is propaganda en luxe is een schande in de sociaalondemocratische dictatuur die de EU in hoog tempo aan het worden is.
Ondertussen is het bijna opvallend dat er nog geen vlammende volkswoede is ontstaan. De EU is het nieuwe zilveruitje. Het wachten blijft op een Europese Tea Party beweging, geleid door Nigel Farage of @Superjan. No taxation without representation, Mr. Van Rompuy.