Gouden handdruk Bankia: Sinterklaas bestaat
Het was een jonge Wiegel die ooit in een debat met Den Uyl riep "Sinterklaas bestaat en hij zit daar" en wees vervolgens naar Den Uyl. Wilders had deze week in het kort geding tegen de Nederlandse Staat geheel in de VVD-traditie kunnen roepen: "Sinterklaas bestaat, hij woont in Spanje en heet Ragoy". De Spaanse premier heeft afgelopen week de trukendoos geopend en rookgordijnen opgetrokken om een klassieke reddingsactie voor een bank er niet zo uit te laten zien. En om tegelijkertijd te voorkomen dat het 100% duidelijk is dat de Spaanse overheid eigenlijk het geld niet meer heeft om de banken te redden. Het gaat om de Spaanse bank met de 'fancy' naam, Bankia. De vierde bank van Spanje, een samenraapsel van 7 bijna failliete spaarbanken, moet per direct 19 miljard euro hebben. De eerdere 4,5 miljard bleek niet voldoende. Op 19 juli 2011 ging de bank nog naar de beurs. Dat ging al lastig, de uitgiftekoers werd 26% lager vastgesteld op 3,75 euro. Huidige koers: 1,11, au, au.
Het is een bekend fenomeen dat een nieuw hoofdkantoor een goede voorspeller is van de toekomst. Denk maar eens aan ABN AMRO die eisten dat zij het hoogste gebouw zouden hebben aan de Zuidas met vrij uitzicht op Schiphol om te laten zien aan bezoekers dat 'de wereld' het werkterrein van De Bank was. En dan hebben we het nog maar niet eens over Dexia Bank- Legio Lease- Labouchere die een hoge toren bouwden, maar min of meer failliet waren voordat ze er in konden trekken. Nou, Bankia maakt het nog bonter, de richting van de bank was al duidelijk.
De truc was dat de Spaanse overheid Bankia zou voorzien van Spaanse staatsobligaties, die Bankia vervolgens als onderpand bij de ECB zou inbrengen in ruil voor echte cash. Goed, daar is een stokje voor gestoken. Blijft dat de bank de facto failliet is en feitelijk wordt genationaliseerd . Dat heet overheidssteun en dus moet de Europese Commissaris voor Mededinging Almunia (opvolger van Kroes), ingrijpende hervormings strafmaatregelen eisen.
Het blijft echter erg stil. Het is natuurlijk toeval dat Almunia de Spaanse nationaliteit heeft, maar ik vermoed dat ING-baas Hommen enkele Spaanse scheldwoorden geuit zal hebben. ING is door Kroes zeer hard aangepakt: terugbetalen steun met forse boete, verkoop ING Direct USA, verkoop van de verzekeringsactiviteiten, verkoop WUH. Kroes heeft ING teruggebracht van een mondiale macht tot een Europese speler. En nu ligt ING weer overhoop met Almunia. Het Europese Hof was namelijk zeer kritisch over de maatregelen van Kroes, maar Almunia is wraakzuchtig en ging direct in beroep. En hij was er als de kippen bij om nóg drie extra onderzoeken aan te kondigen naar de gang van zaken in 2008.
Hommen vindt dat Nederland 'wat meer handjes moet schudden' in Brussel. Dat zou je wel denken. Nederland is een belangrijke betaler aan Brussel. De Fransen pakken dat beter aan. Ik hoor Almunia namelijk ook niet echt luid en duidelijk over de staatssteun aan Dexia. En dat terwijl Nederland altijd het braafste jongetje van de klas is. Aegon heeft alles terugbetaald, ABN AMRO heeft met 2 handen op de rug de HBU tegen een bodemprijs moeten verkopen aan Deutsche Bank en ook ING heeft al een zeer groot deel afgelost, met boete. En hoe staat het met de voortgang van de herstructurering van RBS en Commerzbank? Het wordt tijd voor meer dan 'handenschudden'.
Ik heb een advies voor Almunia. Naast de genomen strafmaatregelen zou een verbod op 'gouden handdrukken' voor het topmanagement van steunbanken een goed voorbeeld zijn. En daar lijkt bij faalbank Bankia echt alle reden voor, dacht ik zo.