De spaarvarkentax

Ik hoop dat Samson weet dat de vermogensrendementsverliesheffing, ingevoerd door partijgenoot Vermeend, uitgaat van een volstrekt irreëel fictief rendement van 4% en dat de bezitter van een spaarrekening dus ook nog eens 1,2% moet aftrekken van een spaarrente van zeg eens 2,5%.
Samsom noemt het overigens 'dood vermogen'. Ga er dus maar vanuit dat de doodgaan-belasting, die door de PvdA ook wel de 'gratisgeld-belasting' wordt genoemd, weer omhoog gaat. Dat is niet nieuw, destijds wilde Bos het ook. Ik neem aan dat Samsom Keynes heeft gelezen, want die het zelfs heeft over de 'euthanasie van de rentenier'; overheden zou moeten streven naar zeer lage rentevoeten. Bernanke, de FED-president, kent zijn klassiekers dus ook.
Ex-kamerlid van de PvdA, Paul Tang, geeft onbedoeld nog een suggestie voor afromen van zuurverdiend geld: het 'versteende vermogen'. De 'Kunduz-coalitie' wil graag aflossen van het huis verplicht stellen. Daarmee komt het spaargeld volkomen vast te zitten in stenen. Handig voor de belastingpolitie: je kan het vermogen niet laten emigereren en bij overlijden, kassa voor de Staat.
Ik snap Samsom ergens wel. Het consumentenvertrouwen is deze maand weer gedaald en we besparen onszelf het moeras is. Ontsparen is dus goed. In mijn column 'Keynes is back' suggereerde ik zoiets. Maar ik zei ook, beloon ondernemen. Om die reden kan ik de BTW-verhoging dan ook niet plaatsen (ja alleen als 'laag hangend fruit').
In plaats van het heilige geloof in de STAAT als De Grote Herverdeler is het veel verstandiger om het aantrekkelijk te maken het spaargeld te steken in veelbelovende ondernemingen. Als de traditionele banken het laten afweten is crowdfunding een optie (succesverhaal). Het mag ook via nieuwe banken als de aangekondigde Groene Investeringsbank of via de beurs Alternext, dat in Frankrijk wel populair is. Dat maakt spaargeld productief. Keynes zou het met instemming begroet hebben.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
Twitter: @peterverhaar