Goud voor uw brief: stijgende energieprijs
Leuk man, die crisis. Voor de stroomboeren een goed excuus om de energieprijs voor consumenten eens flink op te voeren. Want awzielug vanwege crisis. Dus wordt de consument verder uitgewoond, want als een burger ergens goed voor is, is het wel voor het spelen van cash cow. Alle goede tips ten spijt, ook in 2012 gaat u weer meer betalen voor gas en stroom. En dat is eigenlijk een beetje raar, zo wist een kuchende man (regenjas, hoed, aktetas, alles) in de garage ons te vertellen. Want er zijn meer factoren op te noemen die de consumentenprijs van energie zouden moet drukken, dan er factoren zijn die de prijs omhoog duwen. Zoals bijvoorbeeld duurdere olie door onrust in Arabierië. De behulpzame kuchman heeft het ons uitgelegd in een heldere mail. Kunt u zelf conclusies trekken: worden we weer eens allemaal financieel uitgekleed door de energieboeren of zijn er bepaalde factoren niet genoemd? U mag het zeggen.
Beste Geenstijl,
Zelf ben ik verantwoordelijk voor onder andere de aanbestedingen voor energie van mijn organisatie. Ik zit dus redelijk dicht bij de markt en beschik zodoende over informatie vanuit zowel de aanbod- als de vraagzijde. Nu viel mij recentelijk dit artikel op, welke uiteraard niet op zichzelf staat. Regelmatig komt het nieuws naar buiten dat de energierekening weer duurder uit gaat vallen en dat er, wanneer er reden is tot verlagen, altijd wel een excuus komt vanuit de aanbodzijde is om de prijzen vooral niet te verlagen.
Meermaals hoor je mensen hierover klagen, in de reacties op de artikelen, op verjaardagen, enzovoorts. Een van de meeste gehoorde punten is "dat wij altijd genaaid worden". Bij deze dan ook het bewijs hiervoor. De energierekening (gas+elektriciteit) gaat dit jaar flink stijgen, waarbij de voornaamste reden "de gestegen olieprijs" is. De energiebelasting is met 0,75% gestegen wat slechts enkele euro's meer tot gevolg heeft en zodoende geen schokkend effect heeft op de nota's.
Vanwege de onrust in Syrië, Libië (inmiddels rustiger maar uiteraard nog steeds als excuus aangedragen) en de mogelijke sancties tegen Iran is de olieprijs de afgelopen tijd op een redelijk hoog niveau gebleven/gestegen. Gevolgen kun je merken aan de pomp, maar ook straks op de gas- en elektriciteitsrekening.
De olieprijs is echter slechts een heel klein stukje van de totale energieprijs. Factoren die ook van invloed zijn:
- de prijs van kolen. Deze is sterk dalend en op laagste niveau sinds januari 2011.
- het aanbod van transportcapaciteit (lees vrachtschepen) om de kolen te vervoeren. Daar is momenteel een overschot aan capaciteit, dus dumpprijzen per ton getransporteerde kolen.
- de prijs van CO2-certificaten. Deze staan op het laagste niveau sinds januari 2011 (een factor 5!!! kleiner dan een jaar geleden).
- de neerslag in o.a. Noorwegen. Vanwege het grote aantal hydro-centrales in dit land en de connectie van het elektriciteitsnet van Nederland en Noorwegen heeft dit invloed op onze elektriciteitsprijs. Ook hier heeft het veelvuldig geregent, met als gevolg: heel veel energieopwekking.
- de aanwezigheid van wind. Veel woei betekend draaiende windmolentjes = (bijna) gratis elektriciteit
- de temperatuur. Er is (nog) geen horrorwinter des doods, maar zeer zachte temperaturen. Er wordt dus weinig gestookt waardoor het verbruik 10%-20% lager ligt dan dezelfde periode vorig jaar. Daardoor zijn de gasreservers twee keer zo hoog als vorig jaar. En we weten allemaal, overschot heeft meestal lagere prijzen tot gevolg ...
Gevolg van dit alles is dat de gas- en elektriciteitsprijzen voor zowel de korte als de lange termijn sterk dalende zijn de afgelopen tijd. Er is voor elektriciteit een daling te constateren welke is ingezet op 19-6-2011 (hoogste punt afgelopen periode, plusmins 61/MwH) en waarbij het laagste punt op dit moment bereikt is met een prijs van zo'n 51,50/MwH. Voor de rekenaars onder ons, een daling van 15,5% !!!
Voor gas geldt eenzelfde verhaal: piekprijs per m3 28,34 EUROCENT tegenover 24,97 EUROCENT/m3 op dit moment. Daling = 11,89%
Conclusie: de elektriciteit- en gasprijs stijgt voor consumenten sterk waarbij enkel de gestegen energiebelasting en de gestegen olieprijs aangedragen kunnen worden om dit te verdedigen. Alle overige componenten zijn (sterk) dalende, maar dit heeft echter geen enkel positief effect op de consumentenprijzen. Daarnaast wordt er ook nog eens een nieuwe transportleiding in gebruik genomen en zijn de macro-economische cijfers vrij negatief wat ook weer een lagere vraag en hoger aanbod tot gevolg heeft.
Mochten jullie redenen kunnen vinden welke ten grondslag liggen aan de stijgende energieprijzen en niet hiervoor benoemd zijn hoor ik dat graag. Tot die tijd blijf ik bij mijn standpunt dat we aantoonbaar genaaid worden.
M.v.g.
Kuchende man
N.B. in het marktoverzicht wordt vooral gesproken over prijzen 2013+2014 in de grafieken. Echter, de trends van de prijzen zijn vrijwel gelijk aan de prijzen van het lopende jaar en dus representatief!