Bert Wagendorp bevestigt het gelijk van GeenPeil
Columnist Bert Wagendorp laat zich vandaag in de Volkskrant in niet mis te verstane bewoordingen uit over het raadgevend referendum van morgen. Hij vindt dat referendum één grote farce en heeft besloten niet te gaan stemmen, want straks heeft hij de verderfelijke initiatiefnemers nog aan een opkomst van dertig procent geholpen ook. Wagendorp schrijft onder meer: Ik vermoed dat Jan Roos niet eens weet waar Oekraïne ligt. De zelfbenoemde belangrijkste intellectueel van Nederland Thierry Baudet misschien wel, maar ook hem gaat het om iets anders: het aanwakkeren van weerzin tegen de EU en de vermeende elite. En ook: Wat zou er anders zijn geweest wanneer vorig jaar de referendumwet niet was aangenomen, waarna het Burgercomité het oog liet vallen op het associatieverdrag? (...) Het democratisch gehalte van Nederland zou niet noemenswaard lager zijn geweest, het had de situatie in Oekraïne niet beïnvloed, Poetin had er geen seconde van wakker gelegen en president Porosjenko van Oekraïne was gewoon doorgegaan de opbrengst van zijn snoepfabriek door te sluizen naar belastingparadijzen. Maar zijn interessantste uitspraak is toch wel de volgende: Wat de uitslag ook zal worden: het associatieverdrag is er al en zal niet worden teruggedraaid. Premier Rutte zal na een Nee met een ingenieuze redenering komen en laten weten dat de Nederlandse regering zich er helaas niets van kan aantrekken. En Lodewijk Asscher met een nóg ingenieuzere, om de belofte van zijn partij de uitslag als bindend te accepteren naast zich neer te leggen.
Het wrange is natuurlijk dat Wagendorp hoogstwaarschijnlijk gewoon gelijk heeft. De kans dat deze regering het aandurft naar de stem van het volk te luisteren en de overige EU-landen te trotseren door het associatieverdrag met Oekraïne alsnog te blokkeren of op zijn minst uit te stellen of aan te passen, is verwaarloosbaar klein. Het volk mag een keer spreken, maar als de uitkomst onwelgevallig is zal die worden weggewuifd.
En kennelijk beseft Wagendorp niet dat juist dát de noodzaak van een raadgevend referendum het meest overtuigend aantoont.
Sinds de invoering van de euro is de Europese Unie uitgebreid met Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en waarschijnlijk zelfs Turkije lijken vroeg of laat aan die lijst te worden toegevoegd. Je kunt van alles vinden van de toetreding van deze landen, en het ene land is het andere niet, maar het is een feit dat de Nederlandse bevolking zich nooit direct over deze uitbreidingen, die grote gevolgen hebben (gehad) voor ons land, heeft kunnen uitspreken. Ja, één keer mochten we concreet onze stem laten horen over de EU, in een raadgevend referendum over het wel of niet aannemen van de Europese Grondwet. Het overtuigende nee werd door de politiek echter achteloos terzijde geschoven.
Is het dan echt zo vreselijk als een groep bezielde Nederlanders de nieuwe referendumwet aangrijpt om de bevolking een stem te geven? Ja, het zou idealer zijn geweest bijvoorbeeld een referendum te houden over het lidmaatschap van de EU an sich, maar die mogelijkheid biedt de wet simpelweg niet. Dus is er weloverwogen voor gekozen de pijlen te richten op het associatieverdrag met Oekraïne. Er zijn heel veel goede redenen te bedenken waarom een associatieverdrag met en een opstap naar toekomstig EU-lidmaatschap van juist dat land géén goed idee is.
De EU-trein dendert al jaren ongehinderd voort, zonder dat de inzittenden ook maar iets te zeggen hebben over de snelheid of de koers. Elke uitbreiding heeft op allerlei gebieden verstrekkende consequenties. Het is bizar dat de Nederlandse bevolking daar nooit iets over te zeggen heeft gehad. Mensen als Bert Wagendorp, die beweren de democratie hoog in het vaandel te hebben staan, zouden er dankbaar voor moeten zijn dat daar dankzij de inspanningen van de mensen van GeenPeil eindelijk eens verandering in komt. Dit referendum wakkert de weerzin tegen de EU niet aan, zoals hij het zegt, dit referendum biedt Nederlanders die al heel lang weerzin voelen tegen de ongebreidelde en ondemocratische uitbreiding van de EU eindelijk de mogelijkheid zich daar over uit te spreken. En Nederlanders die daar juist vóór zijn trouwens ook, prima toch?
Laat alle stemgerechtigden morgen vooral naar de stembus gaan, bij de eerste mogelijkheid die ze dankzij mensen als Jan Roos en Thierry Baudet krijgen om hun mening over EU-uitbreiding te laten horen.
Lewis
(Oldskool reaguurder en vaste inzender. Eerdere bijdragen hierrr en daarrr en daar en hier en hier.