Het is 6 april. Ga stemmen. Voor de democratie
Hier staan we dan. De stembureaus gaan open op de ochtend van een historisch referendum. Afgedwongen door bijna een half miljoen Nederlanders die méér democratische inspraak willen in de Nederlandse en Europese politieke ontwikkelingen. Die niet meer lijdzaam willen toezien hoe de EU grote uitbreidingen blijft aanjagen terwijl het continent wordt overspoeld door een eurocrisis, een (jeugd)werkloosheidscrisis en een migratiecrisis waar Brussel geen enkel rationeel antwoord op heeft. Omdat de EU een gesloten politiek systeem is waarbinnen politici andere politici aanwijzen en onderling beslissingen nemen waar de gewone kiezer geen greintje inspraak meer over krijgt.
Het associatieverdrag met Oekraïne is een geweldig onderwerp gebleken voor een referendum. Vóór 10 juli 2015, de dag dat GeenPeil met de referendumactie begon, had geen kiezer ooit een letter gelezen of een woord gehoord over het EU-verdrag. Geen enkele politicus gaf ooit openbare aandacht aan het verdrag, geen bewindspersoon ging het publieke debat aan. Het moest er gewoon komen, punt. Stilletjes. Maar nadat het referendum een feit was, barstte de discussie en het publieke debat los. Ineens leerden we wat er op het spel stond rond "het meest verstrekkende en diepgaande associatieakkoord dat werd getekend tussen de EU en een derde land", dat tot een burgeroorlog in het oosten van Oekraïne en verslechterde internationale relaties met Rusland heeft geleid.
Asschers zuster op een houtvlot. En die van Rutte ook
Dientengevolge hoorden we vorige week vicepremier Asscher in Buitenhof zeggen dat hij het een "ongelofelijk belangrijk" verdrag vindt. Je zuster op een houtvlot, dachten wij. Nooit eerder hebben we hem ook maar een woord over het verdrag horen spreken, tót GeenPeil er een referendum over afdwong. Achteraf roepen dat het zo'n belangrijk verdrag is terwijl je er nooit eerder tegen de bevolking over gesproken hebt, is huichelachtig. Dat VVD-premier Mark Rutte blijft volhouden dat het verdrag, dat volgens zijn eigen regering dus 'het meest verstrekkende en diepgaande associatieakkoord' ooit is, slechts een handelsverdrag is, verdient dezelfde kwalificatie. Het zijn leugens van politieke opportunisten, die kennelijk andere belangen hebben dan de waarheid en eerlijke volksvertegenwoordiging.
Want wat hoorden, zagen en leerden we het afgelopen half jaar over Oekraïne en de belangen achter het verdrag? Schaliegasmotieven. Dubieuze voedselindustrie. Militaire samenwerking. Diepe politieke integratie die Oekraïne op de rand van EU-lidmaatschap brengt. Onhoudbare inflatie. Torenhoge werkloosheid. IMF-steunfondsen die geen effect hebben. EU-expansie naar de oostgrens. Visumvrij reizen, eind dit jaar, voor alle Oekraïners. NAVO-tactieken om een voet tussen de Russische deur te krijgen. Een opgewarmde Koude Oorlog. De lange tengels van George Soros. De Panama Papers en de corruptieschandalen rond president Poroshenko, zijn regering en zijn parlement. Geroofde Nederlandse kunstschatten die Oekraïne niet teruggeeft. En de sluipende machtsoverdracht die uiteindelijk tot een EU- en NAVO-lidmaatschap van Oekraïne moet leiden. Kortom, gevaarlijke spelletjes, veel wensdenken en bar weinig realisme bij de technocraten in Brussel, die ondanks de vele crisisbrandjes die in Europa woeden doodleuk nóg een vuurtje oppoken aan de - kuch - "stabiele buitengrenzen" in het oosten.
Stemadvies: gewone burger heeft helemaal niets aan het verdrag
Wat moeten gewone burgers in vredesnaam met een land dat zo belachelijk corrupt is, dat zelfs Alexander 'de Onkreukbare' Pechtold er niet naar toe kon vliegen met Air Oligarch zonder met een vieze smet op zijn brandschone bonnetjesblazoen terug te keren? Antwoord: Helemaal niets. De gewone kiezer heeft geen enkel belang bij visumvrije EU-toegang voor 45 miljoen mensen uit een land waar het gemiddelde maandsalaris 180 euro is en waarmee de handel slechts 0,18% van het Nederlandse totaal bedraagt.
Tot zover ons stemadvies.
Ons belangrijkste doel is en blijft het halen van de 30% opkomst. Voor of tegen is van minder belang, GeenPeil wil vooral méér directe inspraak in de (Europese) democratie. De regering, overheid en gemeenten hebben alles geprobeerd om die opkomst te frustreren. Budgetten zijn weggesneden, stemlokalen zijn gesloopt, er hebben heel veel mensen geen stempas ontvangen en het bizarre ontwerp van de stembiljetten kan tot veel ongeldige stemmen leiden. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk - politiek verantwoordelijk voor een goed verloop van het democratische meetmoment - wuift het allemaal weg met een volstrekt ongepast 'dat evalueren we achteraf wel, eerst allemaal vóór stemmen'. Bespottelijk en beschamend.
Maar wat het ook wordt vandaag. Wel de opkomst halen, niet de opkomst halen. Een winst voor 'voor' of een winst voor 'tegen'. Het maakt niet uit. GeenPeil en het Leger des Peils hebben de afgelopen 9 maanden een ware destruction derby ontkenend onder de macht, de media en de moralisten van het establishment. Allemaal en bijna zonder uitzondering kozen ze voor lijfsbehoud in hun cirkel van Ons Soort Mensen, voor de makkelijke aanval op een democratisch burgerinitiatief in plaats van een kritische houding tegen Brussel of het verdrag, en allemaal lieten ze zich kennen als bange en boze mensjes die zich in hun positie bedreigd voelen door een bende vrolijke outsiders met een oprechte missie. Veel maskers vielen af. Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven. Dát is de echte winst van GeenPeil, van het Leger des Peils en van de ruim 470.000 mensen die hun handtekening hebben gezet.
Wij zijn met meer.
Bedankt, namens alles en iedereen bij GeenStijl, GeenPeil en onze campagnepartners, dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt.
Laat het vandaag zwaar wegen. Bewijs dat burgers wél betrokken zijn bij hun land, hun democratie en de koers van de Europese Unie. Ga stemmen. Zorg dat de opkomstdrempel van 30 procent gehaald wordt. En maak het verschil op deze historische zesde april, van het Jaar des Burgers 2016. Dit land is ons land. En deze democratie is ónze democratie.
Gestemd! Ga ook stemmen! pic.twitter.com/WdAQVqJ0XU
— René van Leeuwen (@RHvL88) April 6, 2016