Stein: Geen budget voor stemhokjes, wel 119k euro loopbaancoaching voor werkloze ex-wethouder
We gaan nog eens een gemeente van naderbij bekijken waar ze op 6 april door een drastische vermindering het aantal stemlocaties het democratisch proces dwarsbomen. Vandaag: Stein (L), de nummer drie op het lijstje hierboven. Het dorp keldert van 19 naar 6 (!) stemlokalen voor het referendum. "Het leeft niet", aldus de volstrekt onverschillige burgemeester Marion Leurs. Wat leeft er wél in Leur? Om daar achter te komen, doken we in de gemeentelijke begroting. En wat we daar zien mag schokkend genoemd worden. In de begroting van Stein (25k inwoners) staat voor loopbaan begeleiding voormalig wethouder 102.000 euro gereserveerd in 2016. Dat is vier euro per inwoner! In Limburg koop je daar nog koffie met een punt vlaai voor. Voor 2017 staat op die post nóg eens 17.000 euro begroot. Ter vergelijk: Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staat slechts 25.000 euro begroot. Dus de democratie mag 1 euro per inwoner kosten, maar voor 1 werkloze ex-wethouder wordt bijna het vijfvoudige uitgetrokken. Andersom: Voor de kosten van 1 UWV Verwenpakket voor 1 voormalige wethouder kun je bijna vijf keer een gemeenteraadsverkiezing houden. Of een referendum. Mag je nog hopen dat de professionele loopbaanbegeleider die ze in Stein hebben ingehuurd, niet ook nog toevallig het neefje van een fractievoorzitter is... Enfin, in één oogopslag zien de bestuurlijke prioriteiten van het gemeentebestuur van Stein er dus zo uit:
(Uit: Programma V. Ëen samenleving die trots en bewust is van haar eigen kwaliteit. Bron: bladzijde 122 van de Begroting 2016)
Voor de duidelijkheid: dit doen ze moedwillig. Deze begroting is op 10 november 2015 vastgesteld. De bekendmaking van het GeenPeil-referendum was op 14 oktober 2015. Het gemeentebestuur van Stein had dus ruimschoots de tijd om de begroting even aan te passen en om ergens 25.000 euro op te snorren voor een gezond democratisch verloop van het referendum. Er zijn ook gemeenten die wél netjes in hun begroting op zoek zijn gegaan naar referendumgeld. Stein niet. Terwijl in Stein die loopbaanbegeleiding voor de ex-wethouder misschien ook wel voor 102.000 - 25.000 = 77.000 euro kon. Of is die man (m/v) zó hopeloos?
Stein dus. Hoe geniepig de gemeente ook op de eigen website zegt dat d i t de begroting in één oogopslag is: dat is het niet. Het bovenstaande plaatje is Stein in één oogopslag.
STEIN: Dit zijn de stemlokalen die sluiten. Alleen groen is open. Let op de opkomstpercentages.. #obstructie pic.twitter.com/ZfhsX7zVpN
— GeenPeil (@GeenPeil) February 23, 2016