Eerdmans: iedereen mag beledigen
Hopla, daar is onze Joost weer. Meneer was de afgelopen week te gast bij zowel BNR als Radio 1 en in beide gevallen werd zijn column "Armoede is een keuze" aangehaald. Want ging onze columnist nou niet een beetje ver en was het niet gemakkelijk kritiek leveren op het systeem juist nu hij vertrokken is uit Den Haag. En wat moest Eerdmans nou toch bij dat anarchistische GeenStijl. Welnu, Joost houdt ervan om geen blad voor zijn mond te nemen. Ook zo vlak voor het nieuwe jaar trapt Eerdmans weer even een heilig huisje omver. Het verbod op majesteitsschennis moet zo snel mogelijk worden opgeheven. Het liefst nog in 2006...
Spot aan
Godzijdank mogen we beledigen in Nederland. Anders hadden we Joep Bertrams en Jos Collignon allang kunnen opsluiten, en Albert Verlinde ook. Voor de bunker van Geenstijl was een rood lint gespannen en cabaretiers konden omzien naar ander werk.
Beledigen is voor de wet al jaren strafbaar maar dan vooral als het samenhangt met smaad of laster of als het aanzet tot haat of geweld. In alle andere gevallen blijft het bij de rechter een potje discussiëren tussen 'beledigen' en 'je beledigd voelen'. Wat voor de een beledigend is, ziet de ander als compliment. Op het specifiek beledigen van onze Koning staat trouwens 5 jaar. Dat is namelijk majesteitsschennis en pas maar op.
In 1896 kreeg iemand drie maanden cel omdat hij op een fluit had geblazen op het moment dat de prinses langsreed. Wilhelmina hield niet zo van muziek. Maar uitgerekend onze huidige Hare Saaiemeid rakelt anno 2007 dit chapiter weer eens op. We mogen niet meer beledigen.
Waarom hoorde ik die oproep niet toen Pim Fortuyn om zeep werd beledigd? Of toen Minister Donner begon te herpleiten voor het aanpakken van godslastering direct na de moord op Theo van Gogh?
Ik ben voor het onmiddellijk intrekken van het strafrechtelijk verbod op zowel godslastering als majesteitsschennis. Iedereen moet kunnen beledigen. Alle geloof is betrekkelijk, ook het niet-geloven. Als ik mag kiezen tussen het korte-lonten geloof van veel islamieten versus de vrijheid van meningsuiting, dan ben ik klaar.
Ayaan had dus groot gelijk toen ze vorig jaar zei dat ze zich niet zal onderwerpen aan tirannieke eisen van mensen die niet accepteren dat de islam onderwerp van spot mag zijn. Hoe meer kritiek je kunt verstouwen, des te groter blijft je geloof in jezelf, in je prestaties of in wat dan ook. Zonder incasseringsvermogen stelt een geloof gewoon helemaal niks voor.
Joost Eerdmans