'Geweld en overlast in de schaduw van de Tour'
Uit de mailbox. Instant repo-topic uit Overvecht. Knip, plak, leest u maar:
Hallo Geenstijl,
Als brave burger en aspirant journalist wil ik graag jullie aandacht vragen voor het volgende. Wij, bewoners van de wijk Overvecht [archief - red.], worden al bijna een jaar geterroriseerd door hangjongeren waarvan de afkomst zich wel laat raden. Sommige mensen vinden het racisme wanneer je het zo verwoordt. Mensen die zulke oogkleppen op hebben beschikken over een benijdenswaardige hoeveelheid naïviteit. De vijf grote blokken flats rondom de Camera Obscuradreef, die in Bratislava niet zouden misstaan, worden bewoond door studenten. Dat deze wijk hangjongeren aantrekt is vanzelfsprekend. Overlast en geweld is nooit vanzelfsprekend. Voor mij is inmiddels de maat vol en zou ik graag op deze manier aandacht voor het probleem vragen. Ook, omdat ik inmiddels genoeg moeite heb gedaan het via ambtelijke wegen aan te kaarten. Bijgaand een kleine greep uit de 'incidenten' en een poging van mij om de problematiek op niet al te subjectieve wijze te verwoorden.
Terwijl het overgrote deel van Utrecht zich wekenlang bezig hield met de komst van de Tour de France, is er ook een groep in Utrecht bezig met een ander wereldwijd evenement: de Ramadan. De Tour brengt vreugde en saamhorigheid. En volgens Mohammed is de Ramadan er voor het ontwikkelen van discipline, uithoudingsvermogen, maar vooral zelfbeheersing.
De hangjongeren van de wijk Overvecht zullen wel helemaal onderaan de Mohammedaanse leercurve staan. Al wekenlang is de wijk slachtoffer van overlast, geweld en vernielingen. Een nieuwe ruit in een bushokje houdt het gemiddeld drie dagen vol, autoruiten worden ingegooid, bewoners bedreigd en in het weekend van de Tour zijn er zelfs twee autos in de fik gestoken. Voor deze kansenjongeren lijkt de Ramadan vooral een alibi om medebewoners tot diep in de nacht te frustreren en wakker te houden.
Hoewel het probleem zich tijdens de Ramadan verspreidt over de gehele wijk, is er al veel langer sprake van grote problemen. De gemeente is er al een half jaar mee bezig, politie doet wat ze kunnen, bewoners proberen een steentje bij te dragen, maar bij alle partijen bemerk je een gevoel van onmacht. De politie heeft te weinig mankracht om structureel weerstand te bieden tegen de problematiek, voordat de gemeente daadkracht kan tonen moet er 10 keer vergaderd worden en als de bewoners tijdens een dapper moment de jongeren ergens op aanspreken wordt er direct gedreigd en volgt de inmiddels wel bekende kanker-retoriek.
De politie zegt ook uit te kijken naar de aanstaande vakantie-exodus richting Marokko. Het is maar drie weken, maar alle betrokkenen zullen de oase van rust die dan ontstaat omarmen. De tour heeft de gemeente 6 miljoen Euro gekost, maar een hoop plezier en exposure opgeleverd. Ramadan kost de maatschappij op landelijk niveau ook miljoenen, maar de enige die daar wel bij vaart, is Carglass.
Ben Ali Libi