Ebru Umar - M&M&M: einde van een tijdperk
Even terug in de Nederlandse geschiedenis. Iemand ooit van Maison de Bonneterie gehoord? Of Metz&Co? Meddens? Iemand er ooit binnen geweest? Nou ja, het was van oudsher natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen er altijd binnenkwam. Mijn moeder kocht traditiegetrouw haar wintermantels bij Meddens. Keurige mevrouwen die haar hielpen het juiste model te vinden. Dat dan keurig werd afgespeld, op lengte gemaakt en waar ze aan een balie voor mocht betalen, met geld dat niet in een kassa verdween maar in een koker. Middels een ingenieus systeem verdween die koker door de plafonds en kwam hij met wisselgeld en een bonnetje weer terug. In 2011 sloot het Rotterdamse Meddens na 180 jaar haar deuren en ook die van filialen in de rest van Nederland. Weinig mevrouwen kochten nog mantels.
Metz&Co. was een Amsterdams mode en interieurwarenhuis, bekend om haar sublieme mode, moderne meubels en prachtige accessoires. Rondlopen in Metz&Co was een genot voor ogen en stijlpapillen: veel betere kwaliteit of mooiere ontwerpen dan wat Metz te bieden had, was er niet. Voor de mindere goden onder ons helaas alleen betaalbaar tijdens de uitverkoop maar de bereidheid van het personeel om je ook dan het gevoel te geven dat je gewaardeerd werd, is iets waar je tegenwoordig in Amsterdam niet meer naar hoeft te zoeken. Als winkelen er écht niet in zat, kon je altijd nog bovenin de koepel lunchen met uitzicht over de dump die Amsterdam heet in de wetenschap dat het hier binnen wél comfortabel was. In 2012 sloot het Amsterdamse Metz&Co. na meer dan twee eeuwen haar deuren. Tijdens de vakanties staan nu rijen pubers met ouders voor de deur om te winkelen bij iets wat Abercrombie&Fitch heet.
Maison de Bonneterie is het jongste modewarenhuis in het rijtje, maar als Rotterdammer wel één waar de affiniteit het minste mee is. Behalve dan dat in huize Umar het tafellinnen van Maison de Bonneterie kwam. Met terugwerkende kracht kan ik het spul waarderen, als kind vond ik het vooral een poeha; je mocht nergens aankomen in de winkel op de Rotterdamse Lijnbaan. De winkel in Den Haag was een feestje en het pand in Amsterdam een genot. Een duur genot maar eentje die me tijdens de uitverkoop veel plezier gebracht heeft. Ook hier: service met een glimlach. Afgelopen week kreeg het personeel te horen dat de laatste Nederlandse modespeciaalzaak na 125 jaar haar deuren sluit.
Heel Nederland stond op zijn kop dat boekhandel Polare zijn deuren moest sluiten
want OMG! BOEKEN! CULTUUR! VERLOREN! terwijl je godzijdank zelfs verboden boeken via internet kunt aanschaffen. Veel meer cultuur en historie dan Meddens, Metz&Co en Maison de Bonneterie wordt het in Nederland niet.
Maar dat zal wel weer een banale Rotterdamse conclusie zijn.