GELEKT! Interne MinPres-memo voor FinStas Wiebes
Ha Eric. Mark hier, je MinPres. Welkom aan boord van de SS Rutte II, de onverbiddelijke ijsbreker die dwars door de ijsvloer waarop de verzorgingsstaat rust (beter bekend als: de hardwerkende middenklasse) zijn weg naar Brussel baant. (Je leest. Enige zelfspot is mij niet vreemd, maar je moet wel, in deze roerige tijden van politiek wantrouwen.) Je stoel staat bij de stomerij, want het zweet van Weekers zat nogal nadrukkelijk in het pluche. Maar we hebben wel alvast een memootje met aandachtspuntjes voor je. Niet meteen panikeren, zolang je de ambtenaren van de Belastingdienst te vriend houdt, zal er niet snel iemand voor je scalp gaan. Nou ja, Omtzigt misschien. Maar als je zijn feitjes kunt weerleggen met je eigen feiten, daarbij een rechte rug houdt en veel zelfverzekerdheid veinst, kun je hem best een poosje van het lijf houden. Vervolgens nog een tip van de afdeling spraak- en mediacoaching: 1. Geef NOOIT burgers de schuld van je eigen gepruts voor de camera's van RTL Nieuws en 2. Zeg geen 'eh' waar je ook gewoon een bestaand woord kan gebruiken, danwel gewoon kunt zwijgen. En dan nu een paar inhoudelijke suggesties om je nieuwe job tot een succes te maken.
Agendapuntje: Niet vergeten Eric, volgende week een werkbezoekje bij de Belastingdienst!
Les 1: Accijnzen
OK, van Hans Biesheuvel hoorde ik al dat je pas wil tekenen als FinStas als de grensproblematiek met de accijnzen geregeld is. Fair enough, dat dossier is een migraine in opkomst natuurlijk, dat valt niet te ontkennen. Nou ja, publiekelijk blijven we dat natuurlijk wél ontkennen, maar het is nu al wel duidelijk dat het verhogen van de accijnzen op brandstof een financieel drama is voor de Staatskas. Ook voor ondernemers in het grensgebied, maar da's niet meteen jouw probleem. De Staatskas is Prio1. En niet alleen consumenten steken massaal de grens over voor bier & benzine, maar ook transportbedrijven vullen hun duizendlitertanks met Vlaamse of Duitse diesel. Dat is nog veel duurder, voor ons. Die populisten van het CDA zijn zelfs al een meldpunt begonnen. Kortom: neem wat verlies en denk eens na over accijnskorting voor vervoerders, om mee te beginnen. Werkt in België ook heel goed. De consumenten moet je voorlopig maar even laten bungelen.
Les 2: Bulgarenfraude
Je moet de organisatoren aanpakken, niet die paar honderd kleine visjes die moeiteloos onvindbaar blijven omdat niemand weet waar hun huis woont. Maar de kopstukken, die hebben miljoenen verdiend en lopen nu weer vrij rond. Keihard aanpakken, en tegelijkertijd duidelijk maken dat het een illusie is dat alle Bulgaren hun te veel ontvangen toeslag plus boete terug zullen betalen. Dat beloofde Weekers ook aan de Kamer, die prompt om rapportage vroeg. En dan ga je dus eh, eeh, ehm.. nat. Kletsnat. Lees maar, dit dossier is gegarandeerd goed voor nog een paar rondjes moeilijke Kamerdebatten met die haaien van de oppositie.
Les 3: De Belastingdienst
Jouw hele eigen dienst vanaf nu. Ben er zuinig op want ze zijn vals, gemeen, überbureaucratisch en als hún falen aan het licht komt, is het jóuw kop die er af gaat. En falen doen ze, groots en meeslepend. We bloeden euro's met zeecontainers tegelijk vanwege alle fraudegevoeligheden in het systeem. Weekers wist het, maar die werd gewurgd door ze. Verzin dus een list. Stuur McKinsey er op af of zo, om de boel door te lichten. Want als ze een brief naar 300.000 mensen fout opstellen en vervolgens alle huurtoeslagen stopzetten, dan slapen daar hele afdelingen. Bezem erdoor dus. Dit is een moeilijk onderdeel van de operatie, maar iemand moet een helm opzetten en de loopgraven in, want anders blijven de Bulgaren de boel bestelen. Om van alle overige toeslagfraude en -falen van te zwijgen. Of wacht even, doe maar niet McKinsey, want daar heb je zelf gewerkt dus dat is qua belangenverstrengeling weer niet zo handig.
Les 4: De huishoudentoeslag
Simpel: stop met het haastig invoering van de huishoudentoeslag. Die moet de zorg-, huur- en kinderbijslag alsook het kindgebonden budget gaan vervangen per 1 januari 2015. Maar het wetsvoorstel van Asscher moet nog ingediend worden en dat gebeurt pas tegen de zomer. Bovendien zijn de definities nogal vaag momenteel. Een 'huishouden', dat zijn vader + moeder. Maar als een studerend kind van 18+ nog thuis woont, is die voor de Belastingdienst óók een huishouden. Dat wordt dus gewoon toeslagen stapelen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Bovendien is de invoering nu al haastwerk en als het veranderen van rekeningnummers in twee jaar tijd niet lukt, dan wordt dit onderdeel van het Regeerakkoord natuurlijk ook één groot drama. Bovendien begint de oppositie al te morren. Neem je tijd, een jaar later kan ook. Eerst puinruimen, dan pas overheen bouwen.
Les 5: Fiscaal gehobby
Misschien even een rem op het fiscale gehobby met kortingen op duurzaamheid. Tuurlijk, dat wil de PvdA graag, maar het moet een keer ophouden. Half Nederland rijdt inmiddels in een Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid omdat je daar per kilometer gewoon winst op maakt, zoveel belastingvoordeeltjes kun je voor zo'n SUV krijgen. En autofabrikanten kunnen woekerwinsten maken omdat wij hun producten met taxpoet financieren. Kijk maar naar Opel. Kappen met die shit, kost een onzalig vermogen want de maatregel is té succesvol gebleken in het land van de zeventien miljoen zuinige boekhoudertjes. Idem met die belastingtruukjes voor de aanschaf van zonnepanelen. Hopeloos ingewikkeld, nog lang niet zo rendabel als we zouden willen en het kost uiteindelijk meer dan het oplevert. Laat Diederik maar aan mij over, die bespeel ik wel. Zet jij die zooi ondertussen maar op pauze.
Nou, succes, groet en denk erom: in ieder geval niets stoms doen tot ná de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna zien we wel weer verder.
Mark