Bassiehof - Er zijn nog veel meer Baudets
In zekere zin was 2013 het jaar van Thierry Baudet. Begin 2013 beheerste hij de krantenkoppen met zijn burgerforum-initiatief, afgelopen week verscheen een oproep om de artikelen van de wetenschapper voortaan te weigeren. In beide gevallen was het strijdtoneel gelegen in de kolommen van de opiniepaginas van NRC Handelsblad. Onder beide pamfletten een indrukwekkende reeks ondertekenaars. Toch lijkt Baudet op winst te staan: het Burgerinitiatief 'Geen EU bevoegdhedenoverdracht zonder referendum' staat op de plenaire agenda van de Tweede Kamer in januari. Terwijl het nog maar de vraag is of de invloed van Sywert van Lienden cum suis groot genoeg is om het redactioneel beleid van de krant te wijzigen. De acht pamflettisten komen in ieder geval ruim 60.000 handtekeningen tekort, mocht hoofdredacteur Peter Vandermeersch daar überhaupt gevoelig voor zijn.
Aanleiding voor de oproep om Baudet uit de krant te weren was een artikel over de onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten voor een nieuw handelsverdrag. Baudet staat niet alleen in zijn zorgen over de kwestie. Begin deze maand werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen van PvdA, SP en GroenLinks om onderzoek te doen naar de risicos van het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Er wordt niet alleen aan de democratisch aspecten van het verdrag getwijfeld maar ook aan de totstandkoming daarvan.
U begrijpt, een Kamermeerderheid versus de Bende van Acht; wederom staan Van Lienden cum suis op achterstand.
Illustratief was het bericht afgelopen vrijdag over Europese Commissie-zetbaas Patrice Pellegrino. Hij ziet sociale media als een gevaar bij onderhandelingen omdat de online diensten een heftig publiek debat kunnen opwekken.
En dat heftige publieke debat moeten we natuurlijk niet willen met zn allen, aldus de Europese heren en dames. Reden: het vorige handelsverdrag sneuvelde daardoor. Ook daarom doet de oproep van de Bende van Acht ietwat potsierlijk aan. De kritiek verstomt niet door het weigeren van onwelgevallige artikelen in die ene Nederlandse avondcourant. De terechte zorgen leven namelijk in héél Europa.
Er zijn kortom veel meer Baudets dan zijn critici denken. En de kans is klein dat zij zich de mond laten snoeren.
Gelukkig maar.