Tis stil aan de overkant (2)
We maakten er gisteren al melding van, maar onze StarF*cker kon het niet laten er nog een column aan te wijden. Ofwel het optreden gisteravond in Nova van de ouders van Theo van Gogh. Zij uitten harde kritiek op Jan Peter Balkenende, die er na de moord op hun zoon alles aan heeft gedaan zich zo geliefd mogelijk te maken bij de moslimgemeenschap. Maar waar was de premier op het moment dat die kleine van Theo wellicht ook wat troostende woorden kon gebruiken?
De kille Balkenende
Jan Peter Balkenende is de meest kille minister-president van na de oorlog. Onthullend was het gesprek in NOVA met de ouders van Theo van Gogh die onze "vader des vaderlands" van moskee naar suikerfeest naar afgebrande islamitische school zagen rennen na de slachting van hun eminente zoon.
Natuurlijk, de MP zal ongetwijfeld een van zijn lakeien richting familie Van Gogh sturen om maar weer eens te mekkeren dat ze het niet begrepen hebben. Ik ben geneigd het harde oordeel te delen over de huiskamergeleerde die in een onbewaakt ogenblik de leiding kreeg over dit land maar werkelijk geen moment weet te overtuigen dat hij er is voor iedere Nederlander. De kilte straalt er van af als hij door zijn lakeien naar het politiebureau in de Linnaeusstraat te Amsterdam wordt gedirigeerd om de dienders die na de moord het vuile werk opknapten plichtmatig toe te spreken. Dat even verderop een 13-jarig zoontje en een bedroefde ex volledig werden genegeerd door Jan Joker durf ik hier en nu hufterig te noemen.
Zelfs de gezaghebbende International Herald Tribune verbaasde zich over de geringe betrokkenheid van onze Harry Potter. Verbijsterd vroeg een van de topcommentatoren zich af waarom de MP als fungerend voorzitter van de Europese Unie niet Europa-breed een signaal had afgegeven tegen het oplaaiende moslim-extremisme. Dichterbij huis, in Amsterdam, is iedereen nog upset over de plichtmatige visites die Balkenende aan de moslims hier aflegde. Natuurlijk, Jan Lul was bezorgd. Natuurlijk, er moest eenheid zijn. Maar geen vlammende rede zoals de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb, die in de moskee eiste dat de Marokkanen zich aanpassen aan de Nederlandse rechtstaat of anders maar terug gaan naar het Rif-gebergte. Nee, handjes schudden en vriendelijk lachen en o zo bezorgd zijn.
De Amsterdamse wethouder Aboutaleb vindt dan ook dat politiek Den Haag niet goed met de spanningen in de samenleving is omgegaan, na de moord op filmmaker Theo van Gogh. In het Radio1-programma De Ochtenden zei hij dat de regering "hem en de stad Amsterdam in de steek heeft gelaten" in de dagen na de moord. Minister Verdonk heeft gesproken op de herriebijeenkomst, 's avonds op de Dam. Verder bleef het ijzig stil vanuit Den Haag", aldus Aboutaleb. De wethouder sprak van een marathon aan gesprekken die hij voerde na de moord. "Zoveel mensen wilden met me praten, huilen, hun verhaal kwijt. Ik stond daar zo vaak alleen in die zalen."
"Ik ben ongelooflijk boos", aldus de wethouder, die zich net als de familie Van Gogh in de steek gelaten voelde.
Pamperen heet dit laffe gedrag. Hopen dat na de dood van van Gogh de tijd de wonden heelt. Helemaal hufterig vond ik minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid die afgelopen week in het Stan Huygens Journaal in De Telegraaf nota bene de dood van Prins Bernard goed getimed noemde, omdat de rust in het land zo kon terugkeren. Regering regeer. Doe iets aan de veenbrand die hier woedt. Roei het extremisme in de moskee en in louche rechtse clubs uit. Maak duidelijk dat een multiculturele samenleving minimaal het accepteren van de Nederlandse rechtsorde betekent. Geef de normen aan en kom niet met van die lullige tegeltjes-wijsheden. Fatsoen moet je doen en dat soort geneuzel.
Kortom: actie! Niet hopen dat het vaderland zich in slaap laat sussen. Het alternatief is erger. Chaos en amateur-politici aan de macht. Een veenbrand is ernstiger dan een uitslaande brand. Zal ik dan toch maar op Peter R. gaan stemmen?
StarF*cker