Dodenmars op Beursplein 5
Financieel Nederland implodeert. Bankbalansen krimpen akelig snel, de werkgelegenheid nog harder. Maar de teloorgang is nergens beter te zien dan aan het Damrak. De Amsterdamse Effectenbeurs is de oudste beurs ter wereld en speelde een bepalende rol bij de vorming van de eerste Europese beurs Euronext, samen met Frankrijk en Belgie (wat een analogie met de vorming van Europa). Daarna ging het snel bergafwaarts. De Nederlander Möller kreeg niet de beloofde toppositie; JanMichiel- Pinokkio- Hessels liet zich eerst ringeloren door de Fransman Théodore (of erger nog: hij verkoos zijn persoonlijke carrière - hij zit nog altijd in de top van het beursbedrijf- boven principes) en zorgde er vervolgens voor dat Euronext werd verkocht aan NYSE. De gifbeker is nog niet leeg. Deutsche Börse neemt NYSE Euronext over. Gevolg: topman Vermaas duikelt uit Directie. Erger: het paradepaardje van Amsterdam, de derivatenhandel, kan intrekken bij grote concurrent Eurex. Onze beurs is straks niet meer dan een Blokkerfiliaal in Purmerend met een armzalig assortiment.
Want de schappen worden elk jaar leger (zie hier alarmerend staatje in pdf). En elk jaar roepen de beursbestuurders tijdens de 'nieuwjaarsborrel' dat er veel bedrijven klaar staan om naar de beurs te gaan. De realiteit is keihard. Stork, Draka, Bührmann, Crucell, Grolsch, Numico, Endemol, Vedior: reële economie bedrijven die weg zijn, twee banken verdwenen (ABN AMRO en Fortis). En wat komt terug? Een staalbedrijf, Accelor Mittal, dat Nederland alleen fiscaal nuttig vindt, terwijl ons eigen staalbedrijf, Hoogovens, van de beurs verdween om in Indiase handen te verdwijnen. O ja, en natuurlijk TomTom.
Heeft de beurs wel een strategie? Zwalken is zwak uitgedrukt. (1) Aandacht voor kleine bedrijven (Alternext): volledig en totaal mislukt (in Frankrijk wel succes); (2) Meer beleggingsfondsen: mislukt (Luxemburg is de winnaar); (3) meer hedge fondsen: een zieltogend bestaan; (4) Obligaties van niet-genoteerde bedrijven: niets meer van gehoord.
De beurs is een anachronisme. Beurshandel is ICT geworden en dus zien nieuwe toetreders hun kans, zoals die andere TOM of Chi-ex. Er mag wel elke morgen iemand op de 'gong' slaan. Dat heeft weinig met beleggen te maken (zie hier); wat moet je anders met een verklede 'Elvis' omdat het zijn sterfdag is of de start van KLM-Open, wat een armoede.
Maar het gebouw aan het Damrak roept nog wel een soort nationale trots op. Vermaas wil daarom 'beursplein5' weer Amsterdam Exchanges noemen en het centrum van financieel Nederland worden. Vergeefse moeite.
De kerntaak van de beurs, geld ophalen voor nieuwe bedrijven, is ten dode opgeschreven. Bedrijven weten andere wegen (pdf) te vinden. Dit veelbelovende internetbedrijf (ook een speerpunt...) werd rechtstreeks gekocht door Facebook.
Ondertussen gaat een van de mooiste concertzalen ter wereld, het Concertgebouw, geld ophalen met een emissie. Net als 125 jaar geleden. Een fantastisch idee, een aandeel met een muzikaal dividend. Dat dividend gaat niet snel gepasseerd worden! Destijds kreeg zij een notering aan Beursplein 5, nu wordt de beurs gepasseerd. Ze doen het zelf. Wie volgt?
Vermaas heeft ondertussen weer huurders voor het gebouw gevonden. Het zijn opnieuw flitshandelaars geworden. En arme Maxima gaat het openen (hoezo openen?). Voor de beurs is het te hopen dat de Allah-schreeuwer langs komt. Krijgen ze nog een beetje aandacht.
--
lees mijn blog over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
twitter: @peterverhaar