Nederland heeft boter op haar hoofd
Bevolkingsoproer in Tunesië, Egypte, Bahrein en nu ook Libië. En Nederland schiet wakker en is verontwaardigd. De dictators, Ben Ali, Mubarak, Gadaffi, zijn boeven en Nederlandse politici vinden het nu ook. Wij moeten nu achter 'de bevolking' staan. En wee diegene die het waagt om dan over geld te spreken, laat staan diegene die het aandurft om op de effectenbeurs te speculeren over de mogelijke afloop van deze crisis. Zo mocht ik de volgende tweet ontvangen, toen ik schreef dat Italië wel eens flink last van de Libische crisis zou kunnen krijgen, méér dan door de avontuurtjes van Berlusconi. Dat noem ik de hele boterberg van Europa op je hoofd hebben. Alles draait om geld of beter olie (zeker voor VOC-Nederland). Neem Egypte. Koenders was er in september 2009; Nederland geeft Egypte ontwikkelingshulp, maar geen woord in het verslag over de rijkdom van de familie Mubarak, geschat op meer dan 70 miljard. Wel over de 'strategische positie' , een eufenisme voor 'steun aan heersende regiem'. En in oktober 2010 gaf de EU nog 690 miljoen aan 'hulp'. Real Politiker Knapen kon de reden niet beter verwoorden in een antwoord op vragen van de PVV (zie hier). En al die Nederlandse vakantiegangers naar Egypte, ik hoorde ze nooit over Mubarak. En we gaan al weer naar Egypte hoor! Mubarak weg, leve de democratie, toch?
Mensenrechten en geld, Libië bewijst het cynisme. Geen regiem heeft aantoonbaar de mensenrechten meer met voeten getreden. Het 'Freedom House' plaatst het land op een lijn met Noord-Korea en Myanmar. Toch mocht Libië in 2010 aanschuiven bij de Mensenrechtenraad van de VN (!). Maar om de oliedollars te ontvangen, knijpen we graag een oogje dicht. Natuurlijk de Italianen, als oud-kolonisator. Libië is aandeelhouder in ENI (grote oliemaatschappij), in Unicredit (een van de grootste Europese banken), in Finnmeccanica (wapens).
Nederland was maar al te blij met Libië toen zij in 2008 een belang nam in het noodlijdende Fortis (toen eigenaar van ABN AMRO). Gadaffi betaalde destijds 10 euro. Een gelukkige hand van beleggen heeft hij niet. Fortis ging failliet en ENI, Unicredit en Finnmeccanica staan nog altijd op zeer lage niveau's. En over Juventus (7% aandeelhouder) zullen we maar helemaal niet praten. Geen mooier vermaak dan leedvermaak. En we tanken zonder scrupules bij Tamoil (160 stations in NL en 100% eigendom Libië).
En natuurlijk spreken we allemaal schande over het feodale regiem in Saudi-Arabië, waar vrouwen buitenshuis geen enkel recht hebben en stokslagen als straf normaal zijn. Zouden we ook zo stoer zijn als Nederland geen gasbel had gehad? Saudi-Arabië is veruit de grootste olie-exporteur ter wereld en dus wordt het regiem aan alle kanten uit de wind gehouden. We hadden er geen enkel probleem mee dat DSM in 2002 een zeer belangrijk deel van haar bedrijf, het voormalige DSM complex in Geleen, verkocht aan het Saudische Sabic.
Als straks 'het volk' ook in opstand zou komen tegen Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de Emir van Dubai, vergeet dan niet dat Dubai naast een vakantieland, ook nog eens 900 mio gaat investeren in de haven van Rotterdam.
--
lees mijn blog over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
twitter: @peterverhaar