COLUMN. Operation Payback: nu echt bank-alarm!
Ik heb de bankrun van Eric Cantona overleefd. Tjonge, tjonge, handenwringend heb ik de Franse websites gevolgd en natuurlijk ook de VARA-spreekbuis Joop.nl. Zelf ben ik elk uur naar de Haarlemmerstraat in Amsterdam gegaan om bij de RABO-vestiging van dienst met eigen ogen de 'deconfiture' van het bankwezen te aanschouwen. Zoals voorspeld is het een grote flop geworden. Het verbaast mij niet. Cantona was een betere voetballer dan bankier. Het banksysteem krijg je niet op de knieën door geldopnames of geld overboeken. Hij had één bank moeten kiezen, dan had het heel anders kunnen lopen. Cantona is een Pinokkio, hij kwam niet opdagen om zijn 1500 euro op te halen bij BNP Paribas in Albert (daarvan kan hij net een goede lunch à deux betalen bij L'Arpege). En ondertussen wel snel 750.000 euro van de kleine bank Leonardo overboeken naar het grote Credit Lyonnais, waarvoor zijn vrouw nog dit jaar reclame had gemaakt (ja Eric, wat is het lastig om echt principieel te zijn).
De VARA nam het allemaal erg serieus. In UitgesprokenVARA wist presentator Jan Tromp, hij woonde 4 jaar in groots en meeslepend New York (die heerlijke stad van macht & bonussen) de oproep van Cantona toch weer terug te brengen tot de 'idiote' bonussen van de bankiers. In dezelfde uitzending mocht 'moleculair geneticus' Plassterk uitleggen dat het kwaad in het DNA van de banken zit en dat een bankenbelasting als medicijn nodig is. Tuurlijk VARA, het marktmechanisme heeft gefaald en nu moet de overheid maar eens ingrijpen.
De bankier personeelsfunctionaris Wawoe (nog even en de geldautomatenvullers van Brinks (pdf) gaan zich ook bankier noemen, wasserettes doen het al) had een originele gedachte: schaf dat internationale internetsparen af, al die nette huisvaders klanten die maar met geld schuiven op zoek naar de hoogste rente en dan ook nog eens bij gevaarlijke buitenlandse banken, dat moet niet mogen. Onze 'bankier' past helemaal in de huidige tijdsgeest, terug naar het knusse, kleine Nederland van de jaren 50, gezellig onder de schermerlamp. En bonussen, dat kan al helemaal niet. Iedereen gelijk, niemand rijk. En allemaal weer snel weer sparen bij de overheid. Doe het pensioen er dan maar gelijk bij. En dan hopen dat de overheid net zo betrouwbaar is als in Polen en Hongarije.
De actie van Cantona is echter kinderspel bij wat de cyberterroristengroep Anonymous deze week heeft aangericht bij een aantal financiële instellingen. Onder codenaam 'Operation Payback' werden gerichte aanvallen uitgevoerd op de websites van Mastercard, VISA (hier wordt de aanval op VISA aangekondigd), Paypal en Moneybookers. De sites werden platgelegd als wraak omdat deze organisaties Wikileaks in de ban deden. Ook de Zwitserse Bank Post Finance (hier loopt de rekening van oprichter Assange) is aangevallen. Het is ongekend en gevaarlijk. Hoe sympathiek het ook lijkt, zij verdedigen nu nog de Robin Hood van de vrije meningsuiting Wikileads, het heeft trekjes van een digitale Al Qaida. Maar als deze groep besluit een grote bank aan te vallen of wellicht nog erger, SWIFT, de uitvoerder van het internationale betalingsverkeer, dan is het hek van de dam. En dan zijn er geen schuilkelders.
Peter Verhaar
--
lees mijn blog over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl