StarF*cker gaat regionaal
Ondanks het tijdsverschil en de ijzige kou, wist weekend-columnist StarF*cker in Canada zijn scherpe pennetje toch nog op de juiste temperatuur te krijgen. Hoewel letterlijk ver weg, zijn de problemen bij enkele regionale omroepen in ons land hem niet ontgaan. "Mijn voorstel is keihard: maak van de regionale omroepen die dat willen commerciële zenders. Hier in Canada, maar ook in de Verenigde Staten, is lokale commerciële tv en radio al lang volstrekt normaal. In de meeste Amerikaanse steden kijkt de kijker massaal naar de lokale edities van landelijke zenders als CBS en NBC."
De doodsstrijd van de regionale omroepen
Vanuit Canada krijgt de doodsstrijd van regionale omroepen als RTV Rijnmond, RTV West en niet te vergeten RTV Drenthe iets buitengewoon wrangs. Via www.villamedia.nl is het dreigend failliet van een aantal regionale omroepen uitstekend te volgen en geeft maar weer eens aan hoe verrot het Nederlandse omroepsysteem in elkaar zit. Op commerciële zenders verdringen muzikale eenheidsworsten als Noordzee FM en Radio 538 zich met allemaal de zelfde hits en infantiele diskjockeys. Moeiteloos worden miljoenen euri verdiend en zien we types als Ton Lathouwers (Sky Radio) en Lex Harding (538) zelfs met een stipnotering terug in de Quote 500. Aan de andere kant moeten onder de gesel van het publieke bestel waardevolle zenders als Radio Rijnmond iedere euro 80 keer omdraaien en iedere link met het bedrijfsleven zorgvuldig vermijden, omdat anders het machtige Commissariaat van de Media met kinderachtige boetes voor de deur staat.
Het blijft natuurlijk compleet idioot dat een Drentse verslaggeefster helemaal afreist naar Venezuela om het WK Skeeleren te verslaan, omdat er toevallig ook nog iemand uit die provincie op de deelnemerslijst prijkt. Of dat bezopen plan van de tegenwoordige VARA-directeur Jeroen Soer om Radio West - met absoluut geen slechte luistercijfers - om te vormen tot een nonstop nieuwszender die niet alleen miljoenen heeft gekost, maar ook de luisteraars massaal richting commerciële zenders heeft gejaagd. Maar aan de andere kant is er Radio Rijnmond. Kleurrijk en eigenwijs, met een onlangs benoemde hoofdredacteur Laurens Borst die alweer op de keien staat, maar dat absoluut niet verdient omdat het wanbeleid al jaren in Rotterdam woekert.
Mijn voorstel is keihard: maak van de regionale omroepen die dat willen commerciële zenders. Hier in Canada, maar ook in de Verenigde Stalen, is lokale commerciële tv en radio al lang volstrekt normaal. In de meeste Amerikaanse steden kijkt de kijker massaal naar de lokale edities van landelijke zenders als CBS en NBC.
Nu moeten in het kleine Nederland regionale omroepbedrijven maar afwachten of ze van provincies subsidie krijgen, of dat de bestuurders er lantaarnpalen van kopen. Dat systeem is dodelijk! Laat regio-omroepen samenwerken met voor mijn part RTL of SBS en vervang tijdens de komende saneringen bij West, Rijnmond en Drenthe al die mislukte welzijnswerkers door jonge creatieve omroepmensen, die ook nog weten dat niet iedere Limburger in Peru een onderwerp waard is. Die niet hun neus ophalen voor een meer commerciële manier van werken.
Zo ben ik ervan overtuigd dat bijvoorbeeld het Rotterdamse bedrijfsleven best in hun eigen regionale omroep wil investeren. Nu komen tientallen mensen op straat te staan, omdat wij in Nederland volgens het CDA zo graag pluriforme publieke omroep willen. Subsidiegelden maken een bedrijf lui en trekken verkeerde mensen aan. Geen handige types die weten hoe je met een microfoon en een camera ook geld kunt verdienen, maar veel omhoog gevallen onderwijzers en welzijnswerkers.
Begint het failliet van de publieke omroep in de regio?
StarF*cker