Colonia Nueva Germania. Rob Muntz in Paraguay, deel 7
De afgelopen week begon zoals inmiddels gebruikelijk zeer chaotisch voor Rob. Opnieuw had onze held hysterische telefoontjes gekregen van de eindredactie van KRO Spoorloos. Muntz: nu hadden ze een dreigende brief gekregen van ene mijnheer Ferdinand Loudon. (kopie email). Een deep throat op de redactie heeft die mij toegespeeld. Nu ben ik wel wat gewend, wat dat betreft heb ik de huid van een olifant. Toch gaat het je niet in de kouwe kleren zitten, die nationale hetze tegen mijn persoontje. Ik doe ook maar gewoon mijn werk, toch? Gelukkig had de Ortsgruppe (foto Ortsgruppe) van Nueva Germania had via de tamtam al vernomen dat Rob Muntz met de cameraploeg van Spoorloos langs zou komen en was er een warm onthaal voor de Nederlandse ster. De hele kolonie was uitgelopen voor Rob.
Muntz in Nueva Germania, Paraguay
"Hola y bienvenidos, Señor Moentz!"
De plaatselijke kindertjes dansten een duitslatijnsamerikaanse horlepiep om Muntz welkom te heten.
Rob kreeg van Old Shatterhand himself een rondleiding door het Winnetou-themapark, de belangrijkste bron van inkomsten van Nueva Germania. Een ontroerde Rob: Moet je nagaan, vroeger werden de Indianen hier als slaven verhandeld, nu hebben ze een fijne job met behoud van eigen cultuur. Trouwens, Karl May is mijn lievelingsschrijver, het is een schande dat die man nooit de Nobelprijs voor de Literatuur heeft mogen ontvangen!
De schietvereniging Wilhelm Tell had een feestelijk buffet klaar staan voor onze jonge held, en daarna was het tijd voor geestelijk voedsel. Zo kwam Rob te weten dat de Paraguayaanse NSDAP en de Ortsgruppe Nueva Germania waren opgericht door Bruno Fricke. Fricke was een fervent lid van de SA, hij verloor zijn partner Heintz (bijgenaamde Henrietta) tijdens de Nacht van de Lange Messen. In zijn eentje schreef de ontroostbare Fricke vervolgens de ene na de andere woedende polemiek in het Zwarte Front, het bulletin van de SA. Dit tot groot ongenoegen van Berlijn en Fricke werd door de Duitse ambassade in Asuncion gesommeerd Paraguay te verlaten. Fricke werd voor het laatst gezien in de beroemde Berlijnse nachtclub Madame Arthur.
Zoon Adolfo (foto boven) wil wel het een en ander kwijt over die verdrietige geschiedenis: Laat ik allereerst duidelijk maken dat mijn vader absoluut geen Schwul was. Ok, hij liep wel eens in vrouwenkleren rond maar dat was nu eenmaal een folkloristisch gebruik binnen de SA. In die film van Visconti, Die Verdammten, zit leuk materiaal over die vrolijke vrijgezellenavonden.
Adolfo Fricke: In de jaren dertig woonden er 30.000 Duitsers in Paraguay. Mijn oom had een indrukwekkende infrastructuur opgebouwd. Hij zat in de besturen van Duitse scholen, de Evangelische kerk, zangverenigingen, ziekenhuizen en NS-jeugdverenigingen. Na het pijnlijke vertrek van mijn oom groeide het Duitse netwerk groeide gestadig door met de introductie van de Deutsche Winterhilfe, de Opferring, de Hilterjugend, de NS Frauenschaft, het NS Arbeidersfront en de Deutscher Volksbund. De leerlingen van het Duitse gymnasium liepen met swastikas op hun uniform en brachten iedere ochtend de Duitse groet. Mensch, die goede oude tijd!
Muntz: Adolfo vertelde mij echter niet dat de Duitse mobilisatie in Paraguay met argusogen werd gevolgd door de Amerikanen. In 1942 schreef John Edgar Hoover dat Asuncion de spil was van het nazi-netwerk in Zuid-Amerika. Volgens de FBI waren de nazis van plan vanuit Paraguay een Nieuw Duitsland op te bouwen, dat Chili, Argentinië, Uruguay, Bolivia en Paraguay omvatte. Hoover, alweer zon gekke vent die zich vaak als vrouw verkleedde, schreef dat nazi-agenten geïnfiltreerd waren in club Deportivo Aleman, el Colegio Aleman, el Banco Germanico, club Nautico Aleman de San Bernardino en cafés als San Roque, Munich en Germania. Je moet er toch niet aan denken, aan zon Vierde Rijk. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven!
Het begon onze Rob te duizelen, zo veel getallen, namen en feiten. Rob: Ik vind het hier erg unheimisch. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Ik proef ook geen enkele schaamte over dat zwarte verleden bij de kolonisten van Nueva Germania. Ik heb het bruine vermoeden dat ze niet wisten welke gruwelijke misdaden tegen de mensheid de moederpartij in Duitsland pleegde. Nu was de Heimat wel erg ver weg van Paraguay, en je had natuurlijk geen internet en FaceBook in die tijd, maar toch.
Met zichtbare tegenzin geeft Rob een interview aan de onvermijdelijke en uiterst opdringerige correspondent van de Bildzeitung, Heinrich S. Thompson. Muntz: die horzel volgt mij al zes weken, ik word helemaal gek van die paranoïde, knetterstonede mafkees.
Met de scootertaxi van Brunhilde Fricke wordt een dodelijke vermoeide Muntz gelukkig naar hotel Germania getransporteerd.
Hij laat aan eigenaar Wolfgang nog even Vergeten Vaderland zien, van de Engelse journalist Ben McIntyre. Rob: dit was jarenlang mijn bijbel, ik heb het boek stukgelezen. Bennie deugt!
Wolfgang heeft nog bijzonder nuttige informatie over Hermann Muntz, de doodgewaande oom van Rob, maar dan is het tijd om met de kippen op stok te gaan. Het was een lange en vermoeiende dag in de groene hel die Paraguay heet. Alle spanningen verdwijnen gelukkig als Robbie een heerlijke droom heeft met Juanita, Pilar y Sonia in de hoofdrol. De Nederlandse Howard Stern slaapt gelukkig met zijn handjes boven de dekens en geniet van een welverdiende nachtrust. Gute Nacht, Freunde!
Conquistador
Uitzending Gemist? Alle afleveringen van de Rob Muntz Paraguay Photo Soap: HIERRR.