De 10 meest zinloze universitaire studies
Kenniseconomie, schmenniseconomie. We leiden in dit land teveel mensen universitair op. Betoogt Ewoud Jansen in de Volkskrant. Nou ja, dat is op zich niet eens een probleem, het probleem zit hem meer in de 'ondoelmatige allocatie van middelen'. Dat is econooms voor 'we geven teveel geld uit aan het opleiden van intelligente mensen voor studies waar je geen enkele neuk aan hebt'. Pretstudies. Maar omdat er een universitair papiertje aanhangt doen we er ineens heel elitair, verheven en en hautain over. Sommige universitaire opleidingen in dit land zijn echt een middelvinger naar de Derde Wereld. 'Oh, jullie hebben AIDS, hongersnood en genocide? Kut voor jullie. Wij hebben een universitaire opleiding Emile Ratelbandkunde. En nu?' Misschien is het inderdaad handiger om intelligente mensen op te leiden voor functies waar zowel zij als de maatschappij daadwerkelijk wat aan hebben. Laten we daarom beginnen met het afschaffen van een zooi studies waar dit land echt geen afgeknipte testikel aan heeft. Daarom: de 10 meest zinloze universitaire studies van Nederland, na de break.
10. Vrijetijdskunde
Hebben we die maar gehad. Is tenslotte de eerste waar iedereen aan denkt bij overbodige universitaire studies. Grappig, want het bestaat nog steeds. Aan de KUT kun je het studeren. Ja, haha, de KUT. Katholieke Universiteit Tilburg. Nog zo'n academisch clichégrapje. Maar als we deze twee facepalmmopjes niet in deze lijst opnemen, worden ze in 2015 nog dagelijks gelinktipt alsof het een onthoofd Mexicaans hondje is. Bij deze.
9. Keltische talen en cultuur
Studie voor mensen die Dungeons and Dragons speelden, aan Zelda-cosplay doen en de elfentaal uit Lord of the Rings fonetisch en grammaticaal correct kunnen spreken en schrijven. Leuke studie voor als je acteur bent in Narnia-reenactments. Buiten dat heb je er echt geen enkele reethaar aan.
8. Journalistiek
Journalistiek is net profsport. Je moet talent hebben en dan kan dat talent ontwikkeld worden. Heb je geen talent, dan kun je leuk meekomen in de onderknuppelklasse bal op het dak, maar geen enkele opleiding gaat je capabel genoeg maken voor een 'baan' als profsporter. Zo is het ook met de journalistiek. Daar heb je talent voor, een neus voor, of niet. In het eerste geval ontwikkel je de kunde in de praktijk. In het tweede geval is een opleiding journalistiek een complete verspilling. Net als seks is journalistiek iets wat je gewoon door schade en schande moet leren in de praktijk. Als je er geen talent voor blijkt te hebben, droogt je mogelijkheid tot uitvoeren op natuurlijke wijze op. En voorlichting is zowel voor seks als journalistiek erg genant als je er geen ruk van kan. Als je geen aangeboren journalistiek gevoel hebt, is weten hoe je de toetsencombinatie 'ctrl-c, ctrl-v' hanteert de enige journalistieke opleiding die je nodig hebt, want veel meer zal en mag je niet gebruiken.
7. Lerarenopleiding
In hetzelfde vaarwater als journalistiek. Lerarenopleidingen zijn gebaseerd op een wereld die al zeker een decennium niet meer bestaat. De technologie rijdt al heel wat jaren 150 km/u in de linkerbaan, en onderwijs sukkelt daar met een Canta-gangetje achteraan over de vluchtstrook. En dat geldt des te meer voor lerarenonderwijs. Gegeven door docenten die zelf al een jaar of twintig niet meer actief zijn in het middelbaar onderwijs. En daar vaak faalden. Tegen de tijd dat een student zijn lerarenopleiding heeft afgerond, is hij perfect voorbereid op een klaslokaal voor leerlingen uit omstreeks 1983. Leraar zijn leer je in de praktijk. Je kunt het. Of je kunt het niet. En daar gaat een lerarenopleiding geen enkele verandering in brengen.
6. Lifestyle informatics
Klinkt als heel wat, toch? Lifestyle informatics. Maar als je de beschrijving goed leest, zie je dat de bedenkers van deze studie zelf ook geen idee hebben wat je er eigenlijk mee kan. De voorbeelden schieten heftiger heen en weer dan de emoties van Gordon. Ouderenzorg, trainer van professionele sporters en, de mooiste, "je kunt met de combinatie menswetenschappen en informatica ook datingsites verbeteren". Verdomme, precies wat we vroeger als kind altijd al wilden worden. Tenminste iets waar je mee kan aankomen bij je nieuwe schoonfamilie. 'Zo zo, toe maar, universiteit? Lifestyle informatics? Klinkt goed, en wat wil je daarmee worden?' 'Datingsite developer, meneer'. Nee. Doe maar niet. Een wetenschappelijke opleiding Emile Ratelbandkunde met SPSS-skills. Echt, doe maar niet.
5. Engelse metaforen
Er is een masteropleiding aan de VU waarin je de rol van metaforen bestudeert in het Engelse taalgebied. Oftewel, dat je dan serveerster wordt, maar wel enorm goede vergelijkingen kan maken tussen de diverse sterke dranken die je schenkt en je eigen uitzichtloze bestaan. In het Engels. Deze studie is zinlozer dan een Pool met een BTW-nummer.
4. Europese Unie Studies
Waarom zou je iets gaan studeren wat over vijf jaar niet meer bestaat? Europese Unie Studies valt dankzij alle eurobashers namelijk binnenkort onder de afdeling Historische Wetenschappen. We zijn twee, hoogstens drie online BurgerforumEU petities verwijderd van een totale ineenstorting van het Europese Rijk. Toon ons een dictatuur in het moderne West-Europa die langer dan tien jaar heeft bestaan en wij tonen u een fictioneel verhaal. De alleenheersers in Brussel zwichten en zwalken al maanden door alle steekhoudende kritiek van de EU-critici. Bovendien, als Wilders straks aan de macht is gaan al die Eurofielen direct tegen de muur. En in het geval van Pieter Omzigt geldt eigenlijk hetzelfde, hoewel hij voor een meer humane doodstraf zal gaan want CDA. Europese Unie Studies? Ha. Next!
3. Amerikanistiek (en Japan-, Korea- & Zimbabwestudies)
Er is maar één beroep dat aansluit op de opleiding Amerikanistiek, en dat is het beroep Maarten van Rossum. Geen vacatures, momenteel. Een pretstudie waarin mensen opgeleid worden voor banen die niet bestaan. Voorbeeldje: op de GS-redactie werken twee afgestudeerd Amerikanisten. Kortom, je kunt er echt geen fuck mee, praktisch gezien. En dat geldt ook voor non-studies als Japan-, Korea-, Zimbabwe- of willekeurig welk landkunde. Niks meer dan didactisch tijdverdrijf voor mensen met een ongezonde obsessie voor een ander land. Hier is een tip: studeer iets waar je wel wat aan hebt. En emigreer vervolgens.
2. Filosofie
De keren dat u gefrustreerd onder de motorkap van een rokende auto kijkt en denkt, 'kut, had ik nu maar filosofie gestudeerd' zijn gelijk aan nul. Filosofie als menselijke activiteit is noodzaak. Filosofie als universitaire studie is intelligente mensen opleiden tot nachtwaker in een parkeergarage. Maak er een basisschoolvak van, maar geen bachelor- of masteropleiding. Er is in Nederland behoefte aan tien afgestudeerd filosofen, hoogstens. En niet aan tien filosofenstudies. Laat die mensen een studie doen waar zij en wij wel wat aan hebben. Bovendien: geen enkele filosoof die er toe doet heeft filosofie gestudeerd als universitaire opleiding, want een filosoof die er toe doet heeft een eigen denkwijze, wereldvisie en kritische blik. Raad eens wat je op de universiteit juist niet ontwikkelt? Precies.
1. Sociologie (en antropologie)
Er verscheen onlangs een essay van het formaatje Lord of the Rings-trilogie over fraudeur Diederik Stapel in de New York Times. Sociologen hebben berekend dat de studie sociologie voor 73,2% bestaat uit hoaxstatistieken en subjectieve meningsinfiltratie. Pretstudie der pretstudies en bovendien de studie met de meest schadelijke gevolgen voor de samenleving. Omdat het namelijk common sense vervangt door ideologie met een wetenschappelijk sausje. Waar problematiek alleen maar mee vergroot wordt. Zie: Prachtwijken, Ella. Of: Trekkers, Uitkerings. Of: Problemen, Hangjeugd. En ga zo maar verder. Sociologie leert je een zweverig, idealistisch en dus levensgevaarlijk maatschappijbeeld opdringen aan een samenleving middels verjaarde argumentatie, natte vinger statistieken en fopwetenschap. Afschaffen. Sidenote: dit verhaal geldt ook voor antropologie, want dat is gewoon een studie sociologie voor lelijke meisjes die tijdens een turfstage in Afrika bosjesnegers willen neuken.