GeenStijl blog
De grootste inbraken in Nederland: Een kijkje achter de sloten
In sommige landen, zoals Denemarken en Noorwegen, blijven de voordeuren van het slot, kan je bij elkaar naar binnen lopen, en staan fietsen niet op slot. In Nederland verloopt het er iets anders aan toe en stijgt de vraag naar beveiligingsmaatregelen alleen maar. We hebben overal sloten voor. De fiets, de poort, de tussendeur en de voordeur, en zijn het liefst snel bij een betrouwbare slotenmaker in de buurt om in tijden van nood snel hulp te kunnen krijgen. De cijfers omtrent diefstal liegen er niet om. Wij waren benieuwd en zochten de grootste inbraken van Nederland voor je op.
De Kunstroof uit het Van Gogh Museum
Een van de meest spraakmakende inbraken in Nederland vond plaats in 2002; in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dieven kregen het voor elkaar om twee beroemde schilderijen van Vincent van Gogh, "Zeegezicht bij Scheveningen" en "Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen," te stelen. De diefstal bracht nogal wat reuring in Nederland, iedereen had het erover. En ook de internationale kunstgemeenschap pikte het nieuws snel op. Ondanks de intensieve zoektocht werden de schilderijen pas in 2016 teruggevonden in Italië. Natuurlijk positief dat ze terug zijn gevonden, een afsluiting van een decennium van mysterie en speculatie kan je wel zeggen.
De bankroof van almelo in 1944
De bankroof van Almelo in 1944 blijft een opmerkelijk moment in de Nederlandse geschiedenis. Zeker als je beseft wat de omvang en gewaagdheid van deze operatie was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 29 maart 1944, overvielen verzetsstrijders onder leiding van Gerrit Kastein de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit bedroeg maar liefst 46,1 miljoen gulden, wat in die tijd, en nog steeds, enorm veel geld is. De operatie werd uitgevoerd als onderdeel van een grotere strategie om financiële middelen veilig te stellen voor het verzet tegen de Duitse bezetting. De bankroof van Almelo werd een symbool van verzet en moed tegen de onderdrukking van de bezetter. Het gaf de Nederlandse bevolking hoop en liet zien dat het verzet vastberaden was om te strijden voor vrijheid en rechtvaardigheid, zelfs onder de enorm uitdagende omstandigheden.
De verjaardag van de koningin
Een van de meest gedenkwaardige inbraken in Nederland vond plaats tijdens de verjaardag van koningin Juliana in 1971. Criminelen drongen binnen in de Kunsthal in Rotterdam en maakten buit van onschatbare kunstwerken. Deze roof schokte het land en zorgde voor een grootschalige zoektocht naar de gestolen kunstwerken. Ondanks heel veel onderzoeken en speculaties zijn sommige van deze kunstwerken tot vandaag de dag nooit teruggevonden. De Kunsthal-zaak blijft een intrigerend raadsel. Het zet aan het denken wat de waarde is van cultureel erfgoed, en hoe veel een goed beveiligingssysteem wel niet waard is… Gelukkig hebben de meeste Nederlandse woningen geen miljoenen aan cash of voor onschatbare waarde aan kunst hangen. Wat niet wil zeggen dat ook ‘normale’ rijtjeshuizen doelwit kunnen zijn voor inbraakacties. Een ruitje is zo ingeslagen, of per ongeluk de sleutel in het slot laten zitten… het kan iedereen overkomen.