GeenPeil vraagt ODIHR om 'pre-electoral mission'
Al een tijdje is GeenPeil bezig om waarnemers van de OVSE (afdeling ODIHR) in Nederland te krijgen voor het Historische GeenPeil-referendum van 6 april 2016. De luitjes van ODIHR willen best komen maar dan moeten ze een uitnodiging krijgen van De Staat. En omdat u weet dat De Staat niet te vertrouwen is, gaan wij dat dan weer expliciet lopen vragen in een brief vol met poepserieuze taal en semi-pretentieus geouweneel (zie hieronder). Nu heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) tijdens het extra debat over de Staat van de Europese Unie gezegd dat waarnemers van harte welkom zijn. Dat is hartstikke mooi, maar PvdA-ministers zijn natuurlijk helemaal niet te vertrouwen. We zijn hier verdomme het NRC niet. Daarom vraagt GeenPeil via De Minister aan De Staat om aan De ODIHR te vragen om een zogeheten 'pre-electoral mission'. Leuk man, dat ambtenarengedoe. Het idee is dat de waarnemers dan niet alleen op 6 april 2016 komen kijken of de koffie op het stembureau wel warm is, maar dat ze ook de aanloop naar het referendum in de gaten houden om te zien of alles wel ordentelijk verloopt en om, we noemen maar wat, in de gaten te houden of Het Rijk wel voldoende geld beschikbaar stelt om het referendum niet al te duidelijk te saboteren. De hele brief leest u na de break.
Rotterdam, 11 december 2015
T.a.v.
De Minister van Buitenlandse Zaken
De vaste Kamercommisie voor Europese Zaken
Betreft: Toelating waarnemers referendum 6 april 2016.
L.S.
Op 3 december j.l. hebben wij een verzoek aan ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) gedaan om verkiezingswaarnemers te sturen naar het referendum op 6 april 2016. Zij antwoordden dat zij daartoe bereid zijn maar dat de Staat een uitnodiging dient te sturen.
In het extra debat over de Staat van de Europese Unie deze week zei minister Koenders dat hij bereid is waarnemers te ontvangen en dat zij ook bij alle reguliere verkiezingen aanwezig zijn. Wij willen u dus vragen om aan ODIHR te vragen waarnemers naar het referendum op 6 april 2016 te sturen.
Het budget dat gemeenten van het Rijk krijgen voor de organisatie van dit referendum is veel lager dan het gebruikelijke budget bij reguliere verkiezingen. Verschillende gemeenten geven aan moeite te hebben met de organisatie van het referendum vanwege deze verlaging van het gebruikelijke budget. Zo denkt Groningen na over een halvering van het aantal stembureaus en blijft het aantal stembureaus in Den Haag ongeveer even groot, maar heeft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad laten weten op zoek te moeten naar een oplossing voor een mogelijk financieel tekort dat dit oplevert (vanwege de verlaging van het budget door het Rijk).
Wij zouden het daarom zeer op prijs stellen als u ODIHR expliciet vraagt om een pre-electoral mission, die ook kijkt naar de campagne en andere voorbereidingen die voorafgaan aan de organisatie van het referendum.
Graag vernemen wij op korte termijn (liefst voor kerst) of u deze vraag aan ODIHR wilt voorleggen.
In afwachting van uw reactie,
GeenPeil
-
Brief in PDF hiero