achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

GOPDebate: Republikeins scheldcircus in Gods naam

Schakelen we nu even over naar de US of A, waar vannacht naar verwachting het grootste televisiepubliek ooit heeft gekeken naar het eerste debat in de Republikeinse voorverkiezingen. Het debat, uitgezonden door het rabiaatrechtse Fox News, is het eerste in de lange strijd om het Amerikaanse presidentschap. En de presidentsverkiezingen zijn pas in november 2016, dus dat wordt leuke/doodvermoeiende (kies maar) televisie de komende anderhalf jaar. Hoewel, viel misschien een beetje tegen, want Donald Trump, de grote publiekstrekker voor wie zelfs Pechtold om 03.00 uur ’s nachts uit z’n nest komt, kon de torenhoge verwachtingen die zijn toppositie in de peilingen met zich mee bracht niet helemaal waarmaken. Is misschien ook lastig, als je je niet hebt voorbereid. Desalniettemin verfrissend dat Trump meedoet: hij is geen beroepspoliticus, zoals veel van de andere 16 (!) kandidaten die meedingen naar de Republikeinse nominatie. De manier waarop hij de Republikeinse partij in de houdgreep houdt met zijn dreigement om eventueel als onafhankelijke kandidaat mee te doen in de race is erg vermakelijk. Verder laat Trump waar 'ie maar kan even weten dat hij 10 miljard waard is. Kun je lacherig over doen, maar een kandidaat die zijn ziel niet aan donateurs hoeft te verkopen om zijn campagne te kunnen betalen, is altijd mooi meegenomen. Trouwens, mocht het uiteindelijk een wedstrijdje Trump vs. Hillary worden, dan komt Hillz straks tegenover een kandidaat te staan op wiens bruiloft ze als een braaf paradepaardje kwam opdraven omdat The Donald haar kennelijk genoeg geld betaalde. Lolz, Amerikaanse verkiezingen, gotta love 'em. Meer opmerkelijkheden uit het debat na de breek.

Vanwege het hoge aantal kandidaten, had Fox besloten het debat in tweeën op te splitsen. Een groot debat met de tien kandidaten die het hoogst scoren in de peilingen, en daaraan voorafgaand nog een klein debatje met de zes overgebleven kandidaten: het 'Kiddiedebate' zonder publiek. Daarvan was Carly Fiorina, voormalig Hewlett-Packard CEO en de enige vrouw die meespeelt bij de Republikeinen, overigens de onbetwiste winnaar. De keuze voor twee debatten viel niet bij alle Republikeinen in goede aarde, 29% had liever alle zestien kandidaten tezamen op het podium gezien. En ze hadden allemaal al zo weinig spreektijd. Op twitter regende het klachten dat Ted Cruz, de conservatieve hardliner die zijn bacon bakt met een AR-15, te weinig spreektijd zou krijgen in vergelijking met de andere kandidaten. Cruz kreeg een lovende cartoon van Bosch Fawstin, de winnaar van de Mohammed-cartoonwedstrijd in Garland, Texas waarbij afgelopen mei een aanslag gepleegd werd door islamisten. In het kader van de fair and balanced verslaggeving hierrrr de Twitter TL van iemand die geturfd heeft hoeveel spreektijd alle kandidaten kregen, en hoeveel ze daarvan gebruikten.
Het belangrijke debat tussen veiligheid en privacy kwam ook nog even aan bod, in een felle discussie (video boven) tussen Chris Christie, gouverneur van New Jersey, en de conservatief libertarische senator Rand Paul over mass surveillance. Christie verweet Paul bloed aan zijn handen als een nieuwe terroristische aanslag niet voorkomen zou kunnen worden vanwege gebrek aan massa-opslag van data. Paul stelde op zijn beurt de Bill of Rights en privacy te verdedigen, al schreeuwend dat de overheid 'should get a warrant!' voordat ze Amerikanen zou mogen afluisteren (kijk je mee, Tapsterk?). Hoewel het er af en toe hard aan toe ging konden alle kandidaten zich gelukkig wel vinden in hun gedeelde afkeer van Hillary Clinton en president Obama.
Opvallend was de mate waarin de kandidaten persoonlijke verhalen vertelden over hun familieverleden en hun afkomst erbij sleepten om een punt te maken. Zo benadrukte John Kasich dat zijn vader maar een simpele postbode was, vertelde Rick Santorum hoe zijn opa als immigrant uit het destijds fascistische Italië naar Amerika kwam, en schermden Ted Cruz en Marco Rubio met hun Cubaanse afkomst. En als je het maar emotioneel genoeg maakt legt dat kennelijk geen windeieren, want senator Lindsey Graham ervoer zelfs een enorme piek in de Google zoekopdrachten op zijn naam, in de minuut nadat hij in het Kiddiedebate vertelde dat zijn ouders jong gestorven waren. Hier nog wat laatste fantastische quotes en fragmenten die we jullie niet wilden onthouden. Sluiten we nu af met de laatste vraag die de Republikeinen mochten beantwoorden aan het eind van het debat: 'Has God ever spoken to you and guided you politically?' LOL! Die malle Amerikanen ook altijd. Gelukkig had senator Marco Rubio daar een acceptabel antwoord op: "God has blessed us with some very good candidates. The Democrats can't even find one." Amen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.