Mail. Man zegt Volkskrant op vanwege Grunberg
"Een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten", zo dreigde Arnon Grunberg op de dag van de verkiezingen in zijn twijfelachtige tweekolommertje op de voorpagina van de Azijnbode. Daar kun je om lachen en/of dat kun je de vrijheid (cq schreeuw om aandacht) van de columnist in kwestie noemen, maar feit is wel dat de linksige Volkskrant bij de eurokritische kiezers onder haar ±200.000 abonnees (lol) een dampende belediging op de deurmat legde op die ochtend van de 22e mei. Maar dinsdagmorgen 3 juni deed hij het gewoon wéér! En nu noemt hij eurocritici niet alleen fascisten, maar gnuivend maakt Grunberg meteen even het vergelijk met stalinisten en genocideplegers. Welja. Nou, dat schoot tenminste 1 lezer in het verkeerde keelgat, dus die klom in de pen en deelde na afloop zijn mailwisseling met de Volkskrant met ons. Omdat wij, de Volkskrant twittergeboden indachtig, ons niet in fitties willen begeven en niemand af willen zeiken, laten we het eindoordeel aan u, hooggewaardeerde lezer die wij niet als een onbeholpen onwetende wensen te benaderen. Zeg het maar: kiest u voor de Azijnbode, of voor de afgezeken abonnee?
Van: [VK-abonnee]
Verzonden: dinsdag 3 juni 2014 9:07
Aan: VK Redactie
CC: VK Ombudsvrouw
Onderwerp: Column Arnon Grunberg d.d. 3 juni 2014
Geachte mevrouw, meneer,
Dat Arnon Grunberg te pas en te onpas over alles en iedereen zijn mening verkondigt is een bekend feit en hoort ook bij zijn rol als columnist. Dat hij daarbij vaak in onnavolgbare redeneringen vergelijkingen trekt tussen diverse (publieke) personen en het fascisme hoort daar wellicht bij, alhoewel dat niet mijn stijl zou zijn.
Dat hij vandaag in zijn column iedereen die een eurokritsche stem heeft uitgebracht gelijk stelt met fascisten, stalinisten en genocideplegers is wat mij betreft een brug te ver.
Graag verneem ik het standpunt van uw redactie hierover. Ik wens niet geabonneerd te blijven op een krant die zijn lezers zonder commentaar laat vergelijken met fascisten, stalinisten en genocideplegers door één van zijn eigen columnisten. Ik houd mijn opzegging nog even aan, in afwachting van uw reactie.
Met vriendelijke groet,
[VK-abonnee]
Van: Melle Drenthe
Verzonden: dinsdag 3 juni 2014 11:08
Aan: [VK-abonnee]
Onderwerp: RE: Column Arnon Grunberg d.d. 3 juni 2014
Geachte [VK-abonnee],
Dank voor uw mail. Wij hebben veel reacties op de column van Arnon Grunberg binnengekregen. Vlak voor de Europese verkiezingen schreef hij dat een stem tegen Europa een stem op de fascisten was. Veel mensen hebben zich daaraan gestoord, waaronder onze columnist Martin Sommer. De column van Grunberg die vandaag in de krant staat is weer een polemische reactie op het stuk van Martin afgelopen zaterdag.
Grunberg waarschuwt voor het anti-europa sentiment en schrijft dit zoals gewoonlijk zeer scherp op. Persoonlijk vind ik het als historicus ook te kort door de bocht, maar ik snap wel wat hij bedoelt. Onze hoofdredacteur schreef in antwoord op een lezer het volgende:
"In de column die uw wrevel wekte maakte hij niemand voor fascist uit, maar waarschuwde voor Weimarachtige toestanden indien Europa faalt. Dat verwoordde hij op uiterst scherpe wijze. Columnisten hebben in de Volkskrant de vrijheid om hun mening scherp te verwoorden. Dat maakt de krant interessant en scherpt het denken, ook of juist als het de lezer tegen de haren in strijkt."
Met vriendelijke groet,
Dhr. Melle Drenthe
Assistent van de hoofdredacteur
Volkskrant
Van: [VK-abonnee]
Verzonden: dinsdag 3 juni 2014 12:36
Aan: Melle Drenthe
CC: VK Redactie; VK Ombudsvrouw
Onderwerp: RE: Column Arnon Grunberg d.d. 3 juni 2014
Geachte mevrouw, meneer,
Dank voor uw snelle antwoord.
Ik ben het echter inhoudelijk volstrekt oneens met de reactie van uw hoofdredacteur. Grunberg insinueert wel degelijk dat je een fascist bent als je niet pro-europa stemt. Deze column afzwakken naar weimar achtige toestanden doet mij vermoeden dat uw hoofdredacteur het stuk niet heeft gelezen en dat er bij hem c.q. de redactie weinig historisch besef is. Met de weimarrepubliek wordt Duitsland in de periode 1918 1933 bedoeld en was juist een term die vooral door de nazis en communisten werd gehanteerd (als tegenstanders van de weimarrepubliek).
Grunberg hanteert begrippen als fascist, stalinist en genocide. Dat trad vooral op in de periode na de weimarrepubliek. En daar vergelijkt hij eurokritische stemmers mee. Hij doelt dus absoluut niet op de weimarperiode.
Dat een columnist dingen scherp opschrijft: OK. Als dit ongegrond beledigend wordt vind ik toch echt een stap te ver gaan. En als de redactie c.q. uw hoofdredacteur zich niet in sterkere bewoordingen distantieert van deze column is de Volkskrant (na 20 jaar!) niet meer mijn krant.
Met vriendelijke groet,
[VK-abonnee]
Van: Melle Drenthe
Verzonden: dinsdag 3 juni 2014 12:43
Aan: [VK-abonnee]
Onderwerp: RE: Column Arnon Grunberg d.d. 3 juni 2014
Geachte [VK-abonnee],
Wat onze hoofdredacteur hier bedoelt is dat Arnon hier waarschuwt voor een politieke constellatie die zo instabiel is (de Weimarrepubliek) dat het ultra-nationalisme weer een kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar het Front National dat de grootste partij is geworden in Frankrijk. Het is dus geen ongegronde belediging, maar ik kan me goed voorstellen dat lezers zich beledigd voelen, want zoals ik al schreef, ik vind het zelf ook nogal kort door de bocht.
Een hoofdredactie zal zich overigens niet snel distantiëren van de inhoud van een column omdat het juist de essentie van een column is dat de schrijver zijn/haar gedachten vrij mag formuleren. Ook als dit wrevel oproept bij lezers. Een krant mag af en toe best schuren, want een overdrijving zet ook aan tot analyse. De overige begrippen die u noemt gebruikt Grunberg om aan te geven dat wat hem betreft dit soort termen gebezigd moeten kunnen worden omdat je anders strandt in eufemismes.
Met vriendelijke groet,
Dhr. Melle Drenthe
Assistent van de hoofdredacteur
Volkskrant
Van: [Voormalig VK-abonnee]
Verzonden: dinsdag 3 juni 2014 12:56
Aan: 'Melle Drenthe'
CC: 'redactie@volkskrant.nl'; 'ombudsman@volkskrant.nl'
Onderwerp: RE: Column Arnon Grunberg d.d. 3 juni 2014
Geachte heer Drenthe,
De bedoelde redenering van uw hoofdredacteur is voor mij bijna net zo onnavolgbaar als die van Grunberg zelf. Daarnaast is het een eigen interpretatie van uw hoofdredacteur over de bedoelingen van één van jullie columnisten en een eigen interpretatie lijkt mij hier niet zo relevant.
U en uw hoofdredacteur missen het punt. Natuurlijk mag een krant best schuren -dat doet de VK naar mijn menig vaak genoeg en dat vind ik niet erg- en natuurlijk mag een columnist zijn gedachten scherp verwoorden.
Het punt is hier dat Grunberg beledigend is naar iedereen die een eurokritische stem heeft uitgebracht. Het is niet normaal om mensen uit te maken voor fascist en genocidepleger en ik vind ook dat een eurokritsche houding dat niet rechtvaardigt. Om ook maar even een vergelijking te trekken en daarmee zelf ook een Godwin te maken: ik denk dat 1940 1945 duidelijk heeft aangetoond wat er gebeurt als mensen kritiekloos leiders volgen.
Ik wil niet dat mijn krant zijn eigen lezers moet beledigen. En ik vind dat een redactie en een hoofdredacteur daar over moeten waken.
Uw reacties maken duidelijk dat redactie en hoofdredacteur dit niet (zullen) doen. U kunt daarom mijn opzegging tegemoet zien. Jammer dat de krant die 20 jaar mijn krant is geweest dit niet meer is.
Met vriendelijke groet,
[Voormalig VK-abonnee]