9 redenen waarom Samsom voor de JSF kiest
1. Frans Ab Initio Timmermans wil de JSF. Zoals hij op donderdag 1 februari 2007 al meldde aan de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall. Wat denkt u nou, dat zon photo-op met John Kerry gratis komt?
2. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink is ook om. Tijdens de Politieke Ledenraad in Zwolle zaterdag stond ze in een zaaltje enkele leden te woord. Toen die vragen gingen stellen, deed ze een oude debat-truc: ze verzamelde de zorgen van haar achterban alvorens deze te beantwoorden. Daardoor bleef de vraag: "De PvdA-fractie was toch al veel eerder op de hoogte van het kabinetsbesluit dan dinsdag?" onbeantwoord. Voorwaar, een teken aan de wand.
3. Nederland maakt onderdeel uit van de NAVO, dé garantie voor vrede en veiligheid in het vrije westen. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. De toekomstige krijgsmacht zal de verplichtingen in NAVO-verband gestand moeten kunnen doen en zal in staat moeten blijven om in internationaal verband een bijdrage te leveren aan crisisbeheersingsoperaties, aldus de hierboven genoemde Eijsink. Nederland zonder de NAVO is ondenkbaar, anders mogen we nergens meer aanschuiven.
4. Samsom heeft de achterban om. Hij stelde zaterdag vijf eisen waar het project aan moet voldoen: 1. Het moet mogelijk zijn om op 37 JSFs vier vrij te maken voor internationale missies. 2. Ze mogen niet duurder worden. 3. De jager moet voldoen aan de verwachtingen. 4. Geen overmatige geluidsoverlast in de omgeving van de bases. 5. Het project moet handel opleveren. De verzamelde PvdAers gingen akkoord met deze eisen, die als je ze terugleest weinig voorstellen.
5. Hans Spekman is voor. De PvdA-voorzitter blokkeerde een extra congres over de aankoop met de woorden: Verantwoording afleggen doen we achteraf. Het beste argument om voor de JSF stemmen is een zelfgebreide trui uit het Utrechtse Zuilen. Congressen kopen inderdaad geen straaljagers! roept voormalig PvdA-Defensieminister Henk Vredeling vanaf zijn wolk naar beneden. Ook al zit hem vermoedelijk niet helemaal lekker dat het een Lockheed wordt. #DingetjemetPrinsBernhard
6. Samsom heeft nog een troef achter de hand: hij kan een vrije kwestie maken van de JSF. In het Regeerakkoord staat namelijk niets over de JSF maar wel over de opvolger van de F-16. De F-35 wordt expliciet niet genoemd (ook al weet iedereen waar het over gaat). De VVD/PvdA-coalitie heeft 79 zetels in de Tweede Kamer. Tel daarbij de overige voorstanders van de JSF op en u komt uit op 100 zetels rond. Dat betekent dat 14 PvdAers moeten voorstemmen om de JSF-deal te beklinken en de PvdA als een geloofwaardige coalitie-partner te behouden. Dat betekent een marge van 24 sociaal-democratische volksvertegenwoordigers die kunnen tegenstemmen (14 moeten dus vóórstemmen). Ruim voldoende tegenstemmers om de morrende achterban tevreden te stellen, een punt te maken en tóch in te stemmen met de jager. Theoretisch zou Defensie-minister Jeanine Hennis nog kunnen vragen om een unanieme uitspraak van de PvdA-fractie zoals haar partijgenoot Fred Teeven eerder deed maar die kans is klein. Hennis is inschikkelijk genoeg zoals ze eerder liet zien tijdens de stemming over de weiger-ambtenaar.
7. Er is dan vervolgens een meerderheid in de Eerste Kamer voor de JSF. De totaal-angst van het kabinet voor de senaat al dan niet voorgesteld door politiek commentatoren is onnodig wat betreft het JSF-dossier. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zijn voor. Als de PvdA meetekent is er een coaliton of the willing van 44 van de 75 zetels, een ruime meerderheid. Ook daar dus ruimte voor enkele voor-de-bühne-tegenstemmers.
8. Niemand behalve PVV en SP wil verkiezingen. Diederik tien zetels Samsom al helemaal niet. Tenzij hij
. Nee, zie punt negen.
9. Samsom wil niet de geschiedenis ingaan als de tweede sociaal-democraat die het kabinet laat vallen in de hoop de schade te beperken bij de gemeenteraadsverkiezingen en daardoor de PVV in het (gedoog-)zadel te helpen. Zoiets "gemeens, achterbaks" als Wouter Bos deed, inderdaad. Maar dat kan oud-premier Piet de Jong veel beter zeggen.