Te Koop: woning kunstpaus Halbe Zijlstra
Dingdong. GeenStijl Makelaardij hierrrr. Buitenkansje voor alle rancuneuze, subsidieloze kunstgekkies + overige geïnteresseerden die de rukbunker van Halbe Zijlstra van binnen willen aanschouwen. Het Utrechtse herenhuis van de stas staat te koop voor 950.000 k.k. Wegens promotie van vrouwlief Ingrid verhuist Kunstsloperij Zijlstra BV naar het Westen des lands. Een mooi moment om te bekijken of meneer zelf een beetje fatsoenlijke VVD-waardige kunstd aan de wand heeft hangen. Hier de officiële brochure in PDF voor serieuze kopers. Hieronder het oordeel van GeenStijl Art Deskundologie & Cultuur Educatie Experts. Komt u mee naar binnen?
Het hobbelpaardje in de entree stamt uit 1768 en de waarde (materieel & emotioneel) is werkelijk niet in geld uit te drukken. Het is dat Halbe voor een prikkie de volledige inboedel van een een failliet ateliertje kon overnemen. Ook een stas is geen dief van zijn eigen portemonnee. (verf op trap: RAL 1015). Mooie sculpltuur (glas, gemengde technieken) ook van een kamerpalm.
Het deprimerende zwarte leer van het bankstel staat haaks op het olijke kleurenpalet van het beddengoed. Hierin wordt de kloof tussen ruraal overleven en het sub-urbane patriciërsleven duidelijk tot uiting gebracht.
Die sombrero (handwerk, pre-columbiaans) is een fetisj van Halbe. Zijn taco doet 'ariba ariba' als Ingrid het Mexicaanse hoofddeksel op zet.
Zie hier de toiletpot waar meer kunstsubsidies zijn gesneuveld tijdens ochtendmijmeringen dan waar ook ter wereld. Alsmede trainde Halbe hier zijn Sudoku-skills.
Het is geen toeval dat het bleekmiddel makkelijker voor het grijpen is dan de wasverzachter. Overigens, ceci n'est pas une wasmachine. Maar dat is de "Miele", een ready made van Rob Scholte uit 1998, destijds 700.000 gulden.
De hoekloze raampartij is uiteraard een verwijzing naar de weke horloges van Dali. Fruitschaal "Wasteland" van Hella Jongerius is een leenobject van Museum Boymans van Beuningen
Schilderij is geen Appel maar een Fransz Schlieber (✝ 1940) getiteld: "Woedende eenzaamheid in polderlandschap".
Schilderij: "Sonder tietel", Zijlstra junior, 2007, olieverf op doek, kunstuitleen.
Deze installatie, getiteld "Vinex-boogiewoogie", is onderdeel van de collectie "Het einde der beschaving". Tot 23 augustus te zien in het Dijkshoorn-museum.
De opgehangen schommel boven de ingang naar de veranda symboliseert de baarmoeder van een onvruchtbare vrouw en drukt zodoende de existentiële wanhoop van kinderloze echtparen uit.
Prachtige installatie van Annie Corbijn, getiteld: "Rietveldstoel, Ikeatafeltje, Poppeliersbankstel". Won in 2007 de Gouden Hooibaal voor beste noneclectische commerciële installatie onder de 27 jaar.
Detailaanzicht Rietveldstoel. Let op het Droste-effect in de spiegel boven de schouw. Hiermee wilde Corbijn haar gelaagde ziel in de statische dimensie van nonverbaal surrealisme constitueren.
Tweeluik van Zijlstra zelf. "Zonder titel", sculptuur en hout. Awards: Berlijn Biennale 1989, Zilveren Drol op stokje voor Vpro's subsidiekunstwedstrijd 1991, reeds aangekocht door NY Guggenheim Soho (1/2)
Zijaanzicht tweeluik. Rechts zijn duidelijk de littekens van de grote restauratie na september 2001 te zijn. (2/2)
Van het geld bespaard op het Fonds Podiumkunsten heeft Halbe een mooie mahonie-houten servieskast gekocht. Past schitterend bij het raamwerk. Ziet u dat schoteltje? 18e eeuws aardewerk uit Ghana. Via een inmiddels wegbezuinigd intercultureel samenwerkingsinitiatief de grens over gekomen.
Boven de schouw het beroemde "verdwijnschilderij" FOETSIE! van het Rotterdamse kunstcollectief "Uitslapon". Bruikleen.
Schitterende trompe-l'oeil "De peperdure combi-magnetron", van Cornelius Gijsbrechts. Aangekocht op veiling.
Tegelkunstwand met originele Friesche witjes. Schenking.
DIT STUKJE KWALITEITSFOPART UIT DE POST WARHOL-PERIODE ROEPT DE KEUKENBEWONER ALS HET WARE LAWAAI TOE EN PROBEERT ZO EEN WEG TE FORCEREN TUSSEN MAGNETRONMAALTIJDEN EN TEDERE SMAAKPAPILLEN!!!
Alweer zo'n slaapparadijs met dito kunst aan de muur. Werkelijk onbetaalbaar Tsjechisch parodie op jugendstil: "Echo van de oorlog." Heeft Halbe ooit gestolen uit motel op zakenreis naar Brno.
Deze opstelling heet witte stoel/zwarte stoel. Halbe wil hiermee het contrast duidelijk maken tussen armlastige maar hard werkende kunstenaar (wit, met bureau en gezelligheid) en de bedelende potverterende subsidiekunstenaar (zwart, eenzaam). De New York Times heeft deze foto onlangs uitgeroepen tot 'Meest Utopisch Foto 2011'.
Piet Boon design badkamer met laat-keltisch doopvont en twee trechterbekers. Spiegel, met HDTV-functie van Philips (beta).
Aan de muur in de centrale living, een gewaagde bird's eye foto van een toilet. Fotograaf onbekend.
De logeerkamer is eigenlijk een grote kunstuiting. Heerlijk contrast tussen consumentisme en niks doen. De zonnenbank als moderne slaaf tegen de bloederige aquarel van Piet Mostert uit Veendam (normaal 49,999,99 euro maar meegenomen van departement)
Hoeveel dansgezelschappen zouden zich hier kunnen schminken? 5? 6? 7? De bulderlach van Halbe + familie gonst over de Utrechtse dakterrassen.
Authentiek vissenkleedje. Gehaakt door gehandicapte vrouwen uit Oezbekistan als protest tegen de voortwoekerende Ikea-terreur in woningen boven de 6 ton. 100% taxpoet-projectje uit 2009.
Chaise Solaire (1927) van Mies van der Rohe. Geschatte waarde: 925.000 euro.
Aantal theatergezelschappen van 9 naar 8 (RvC week hier niet vanaf);
Aantal productiehuizen van 21 naar 1 (RvC adviseerde van 21 naar 9 te gaan);
Aantal orkesten van 10 naar 7 de overgebleven 7 krijgen 10% minder subsidie (RvC adviseerde ze te behouden, 8 met 30% en 2 met 10% minder subsidie);
Aantal dansgezelschappen (foto opklikken = teen +1) van 7 naar 4 (RvC week hier niet vanaf);
Aantal operas van 3 naar 1 (RvC week hier niet vanaf);
Fonds Podiumkunsten van 58 miljoen naar 30 miljoen euro (RvC adviseerde 54 miljoen);
Aantal musea van 29 naar 20 (RvC adviseerde ze allemaal te behouden met gemiddeld 26% minder subsidie en verwachtte dan na een jaar fusies);
Beeldende kunst presentatievoorzieningen van 11 naar 0 (RvC adviseerde van 11 naar 6 te gaan).