Jan Kees de Jager speelt het slim

Je kan aan de gezichtsuitdrukking van De Jager zien dat hij het er moeilijk mee heeft. Als oud-ondernemer zal hij weinig begrip voor de Grieken kunnen opbrengen en zal het hem weinig moeite kosten om de opdracht van de kamer uit te voeren om de 'moeilijkste minister van Financiën in Europa' te zijn. Maar toen PVV-man Van Dijck in een hoorzitting de minister opriep om de Grieken uit de euro te gooien, had de Jager een 'onderonsje' met aankomend DNB-president Knot, want die boodschap kan en wil hij in Europa bij zijn collega's niet verkopen. Gelukkig gaf juist Plasterk van de PvdA hem een mooie uitweg: "de banken moet ook een bijdrage leveren".
Want dát is helemaal geen probleem voor Nederlandse banken, .....zolang het om Griekenland gaat.
Gisteren heeft de Jager eindelijk geantwoord op vragen van Irrgang (SP): eind 2010 hebben banken 3,7 miljard uitstaan op Griekenland (let op de opmerking over verzekeraars en pensioenfondsen). De Minister zegt dat in 2011 dit bedrag waarschijnlijk lager is. Nou, dat weet ik wel zeker. Dat is gezond beleggersgedrag: verlies nemen en wegwezen. Kijk maar eens naar dit staatje (CPB)!
Maar het ligt nog even anders. De Nederlandse banken waarderen de Griekse leningen tegen de werkelijke waarde en zijn al flink stuk afgeschreven. Dat mag moet van de accountants. Kijk even mee met boekhouder Hommen van ING. Uitstaande leningen Griekenland (incl. Ierland !) in 2009: 3,8 mrd, in 2010 gedaald tot 1,6 mrd (zowel verkoop als afboeking via eigen vermogen). Ook ABN AMRO (1,2 mrd) waardeert tegen 'fair value'.
Nederland kan dus echt wel de Griekse leningen kwijtschelden en dus zeker herstructeren (geeft Griekenland noodzakelijke lucht). Dat ligt natuurlijk anders voor de Duitsers en Fransen, daar gaat het nog om forse bedragen (Frankrijk: 57 mrd). Trichet praat over 'Code Rood'. De Jager is slim, hij kijkt vooruit. Want stel dat Spanje in de problemen komt. Exposure Nederlandse banken: 57,6 mrd (en dat is nog tegen nominale waarde). Kijk, dan wil je wel graag dat dan de private banksector uit Duitsland en Frankrijk mee doet. Ik vermoed dus dat de Nederlandse banken graag willen meewerken, ook al zeggen ze van niet. Want dit is wel een pokerspel op hoog niveau.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar