ING Direct USA meedogenloos voor huiseigenaren
Dit is geen prettig nieuws voor onze CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hoe gaat hij aan zijn christen-democratische vrienden uitleggen dat hij in de VS mensen met een ING Direct hypotheek liever hun huis uitzet, dan dat hij een regeling tracht te treffen. Het gaat hier om mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, maar er alles aan willen doen om in hun huis te blijven. Precies wat Barack Obama met zijn wetgeving wil bereiken. Maar ING De Nederlandse Overheid is de nieuwe Scrooge, Merry Christmas Folks. Reuters zegt het keihard: "the idiots at ING Direct; this is vindictiveness, plain and simple." Als jullie je huis niet kunnen betalen, dan kun je vertrekken! Hoe is Jan Kees ook weer hierin verzeild geraakt? In 2008 raakt de ING aan lager wal. Reden? De megalomane groeimanagers van ING Direct USA. Hoge spaarrentes konden alleen worden geboden door te beleggen in risicovolle Alt-A hypotheken. En begin 2009 heeft de overheid in een desperate poging de bank te redden, 80% van het risico op die hypotheken overgenomen.
Sindsdien is de Amerikaanse huizenmarkt in een vrije val terecht gekomen. Gedwongen uitzettingen ('foreclosures') zijn aan de orde van de dag. Hele wijken staan leeg en verpauperen, want de mensen die hun huis uit worden gezet laten niet alleen de schuld achter, maar nemen verder letterlijk alles van waarde mee. Overigens doet ING het relatief goed, slechts 2,88% van de leningen heeft een betalingsachterstand.
Vaak proberen de banken tot een schuldsanering te komen ('short sales'). Als het huis gedwongen verkocht moet worden, brengt het vaak helemaal niets op. De American Homeowner Preservation (AHP) heeft een slimme manier gevonden om de schuld te verlagen, waarbij de mensen wel in het huis blijven en het recht hebben om in betere tijden het huis weer terug te kopen. Goede zaak toch, maar blijkbaar niet voor ING. In een mail heeft ING Direct USA de AHP op de zwarte lijst gezet.
Waarom doet ING dit? Nu opletten Jan Kees! Niet zelden kan meer verdiend kan worden aan een gedwongen uitzetting dan aan een schuldregeling (hier en hier -pdf-). Uitzettingen als 'profit centre', hoe pervers kan het? Omdat ING 80% van de hypotheken heeft verkocht aan de Nederlandse overheid, zal ING Direct USA niet profiteren van een schuldsanering, waarbij de huizenprijzen enigszins op peil blijven. Echter, bij een gedwongen uitzetting, een tijdrovende en kostbare procedure, kan ING Direct USA alle kosten van een gedwongen uitzetting in rekening brengen aan de koper van de hypotheken en dat is de Nederlandse overheid. En die overheid mag ook op de blaren van het verlies zitten.
ING Direct USA moet in 2013 verplicht verkocht worden en CEO Kuhlmann, liefhebber van leren jasjes en zware motoren, droomt al van beursgangen en vette bonussen. Dan is het alleen maar meegenomen als de eigen V&W wordt opgekrikt. De ethische kant mag Jan Kees oplossen. Kijk eens naar het Tiende Gebod. (via @bertjantiesinga).
Peter Verhaar
--
lees mijn blogs over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
[-edit: dit is een extraspeciale spoedcolumn van onze huisbankier Peter Verhaar. In zijn zaterdagcolumn komt hij op deze mensonterende en ontwrichtende praktijken terug. Foto via ANP Beeldbank-]