Winter 2009/2010: Geen Elfstedentocht
We hebben 'm binnen! De winter van 2009/2010, gevoorspeld door de alom gerespecteerde weerman Marc Putto. Dit jaar weer geen Elfstedentocht maar wel regelmatig een dik pak sneeuw. De winter zal gemiddeld ijskoud worden, met februari 2010 als dieptepunt: "Ik verwacht zo goed als zeker géén zachte winter. Hier enkele te verwachten winterse ingrediënten. Er is een grote kans (70-80%) dat de winter té koud gaat verlopen. De verwachte gemiddelde temperatuur over december, januari en februari 1.3 tot 1.5 graden beneden modaal. Ofwel, de winter wordt waarschijnlijk anderhalve graad te koud! Er komen leuke sneeuwopties, dus aardige perspectieven voor de Hollandsche sneeuwminnenden. (foto: Duinen Appelscha 2010)
Gaan we verder:
Regelmatig verkerend in de overgangszonering tussen zeer koude continentale lucht boven Duitsland en Noordoost-Europa enerzijds en zachte mildheden vanuit Ierland en Frankrijk.
Mogelijk dat februari (de sprokkel) nu eens het koudst gaat uitpakken. Het putteke der winter dus.
Een onvervalste megablokkade boven Noord-Europa van zeer lange duur zie ik niet, zoals vanaf eind december 1996. Grote kans op een Elfstedentocht zie ik evenmin.
De boel (stromingspatroon hogerop in de atmosfeer) blijft eerder diffluent van karakter (doorstromend) en we blijven steeds gevoelig voor zachte interrupties vanuit de zuidwestkant, zoals net al genoemd.
Dé weerkundige trend van de afgelopen jaren: zeer grote thermische verschillen tussen (Zuid)west - en (Noord)oost-Nederland. Waarschijnlijk ook in het seizoen 2009/10.
Desalniettemin gerede kansen op een interessante winter met relatief veel koude en ook een dik sneeuwdek zo nu en dan.
Eind november, of rond Sinterklaas de eerste inleidende beschietingen aan het winterfront.
En waarom denk je dat je gelijk hebt?
Zowel de winter 2008 als 2009 werden nagenoeg correct voorspeld door mij (verwacht is het eigenlijk, want ik ben geen waarzegger, maar een mediameteoroloog. Het zou ongemeen interessant zijn als ik er straks voor een derde keer op rij goed bij zou hebben gezeten, maar ik vergewis me er terdege van dat drie keer op rij nagenoeg honderd procent scoren zeer uitzonderlijk is.