Huishoudboekje van een Europarlementariër
De kredietcrisis heeft ons in een stevige greep. Banken vallen om, huizen zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken en werkloosheidscijfers stijgen als een raket. Heel de wereld kreunt en steunt onder de recessie. Heel de wereld? Nou, er is een dorpje dat dapper weerstand blijft bieden. Het is gelegen in België en het heet het Europarlement. Daar gaat het namelijk nog crescendo met de economie. Met dank aan de 500 miljoen Europese belastingbetalers. Laten we de huishoudboekjes even naast elkaar leggen. Over de uwe hebben we geen inzicht, over die van de Europarlementariërs wel. Nu wisten we wel dat het een goedbetaalde luizenbaan is, maar dat je na één ambtstermijn sowieso miljonair bent, was voor ons ook een verrassing. Komt ie dan hè:
Tot groot verdriet van de Europarlementariërs is de salariëring onlangs teruggeschroefd tot het salaris van een Kamerlid in eigen land. Nederlandse Europarlementariërs moeten het dus doen met 92.899,87 euro op jaarbasis, exclusief eindejaarsuitkering. Inderdaad, een fooi. Maar gelukkig hebben de Europarlementariërs nog een aantal andere fiscale voordeeltjes. Taal- en computercursussen worden door u bekostigd. En natuurlijk betalen we ook hun reis en verblijfskosten.
Alles graties
Verder genieten Europarlementariërs een gratis (nou ja, door u betaalt) ongevallenverzekering, alsmede een gratis reisverzekering en levensverzekering. Ziektekosten? Gratis, voor zowel Europarlementariër zelf als zijn of haar familieleden. En dan niet zon lullig basispakketje. Neen, alles wordt vergoed: brillen, contactlenzen, tandartskosten, hydrotherapie, modderbaden, aerosoltherapie en accupunctuur.
Zelfs wanneer Europarlementariërs het veld moeten ruimen, behouden zij tot maximaal twee jaar bovengenoemde voordeeltjes. Inclusief de geneugten als EU-kortingen in restaurants, cafés, bibliotheken en telefoonkosten.
Pensioen? Natuurlijk, maar dan wel tegen een speciaal gereduceerd EU-belastingtarief (13 tot 17 procent afhankelijk van familieomstandigheden). Want alleen idioten dragen 52 procent belasting af aan schatkistbewaarder Wouter Bos.
Inflatiecorrectie van 34 procent
En dan is daar natuurlijk altijd nog de mogelijkheid een familielid in te huren als assistent. Kun je gewoon declareren en tot 2014 mag je je partner in ieder geval op de loonlijst laten staan. Extra inkomsten door deze truc speciaal? Zon 60.000 euro op jaarbasis. Daarnaast mag je nog gewoon een secretaresse inhuren en een paar onderzoekers. Misschien iets voor de kiddos, wanneer deze geen zin hebben in een krantenwijk. Je hebt immers 190.000 euro op jaarbasis te verdelen voor zijn hofhouding. Was overigens iets lager, maar de EU heeft in vijf jaar tijd een inflatiecorrectie van 34 procent! toegepast.
Reiskosten? Declareren die handel. Dealtje sluiten met lokaal reisbureau en wekelijks een duur ticket declareren terwijl je in werkelijkheid gebruik maakt van low cost airlines als Easy Jet en Ryan Air. Doet iedereen, dus waarom ook niet? Daarnaast mag jaarlijks 3750 euro worden gedeclareerd voor reisjes wereldwijd, wanneer je maar kunt aantonen dat het iets te maken heeft met het Europees parlement. Je declaraties invullen op een subtropisch eiland is werk, dus legitiem.
Bezemkast als kantoor +45.000 euri
Daarnaast heeft iedere Europarlementariër recht op twee volledig gemeubileerde kantoren op uw kosten en een kantoor in het land van herkomst. Dat mag gewoon de bezemkast thuis zijn, waarvoor je vervolgens wel even 45.000 euro declareert. Gratis wonen dus, betaalt door u.
Europarlementariërs krijgen voorts 267 euro per dag als onkostenvergoeding. Bonnetjes hoeven niet te worden overlegd. Dus wekelijks even afstempelen in het Euro parlement en declareren. Uitgaande van de 40 weken per jaar dat er wordt vergaderd levert dit toch weer mooi 75.000 euro op.
Bij elkaar opgeteld ontvangt een gemiddelde Europarlementariër jaarlijks 416.000 euro aan salaris, onkostenvergoedingen en pensioen. Een termijn, van vijf jaar, levert dus dik twee miljoen euro op. Of zoals de Times schrijft: met een beetje goeie financiële adviseur hou je jaarlijks dik 200.000 euro op, wat neerkomt op een miljoen per ambtstermijn. Zonder rente.
Ja, opeens weet je het, je wordt Europarlementariër! Of zoals David Craig van The Times stelt: I soon realised that the EU project and the institutions have been hijacked by an arrogant, self-serving and undemocratic elite, which has become increasingly isolated from and disdainful of the people who pay their considerable salaries, expenses and pensions us. Geef die man een prijs ofzo...