Waarom #wijwillenditnietmeer gaat mislukken
Dit weekend deed Youp een poging om de volgende nationale verontwaardigingshype te ontketenen. Vanwege de asielwet van Job Cohen (PvdA), aangescherpt door Albayrak (PvdA) kan iedere opiniemaker spuuglelijk doen op het kabinet VVD en CDA die deze wet uitvoeren door mensen het land uit te zetten. Zoals Jossef. De 9-jarige Jossef werd naar voren geschoven door Youp & Co. En u dacht dat Youp met 'Flappie' uw kerstdagen al genoeg verziekt had? LOL! Govert Schilling, autodidactische space-held en een soort Nederlandse combinatie van Arthur C. Clarke, Stephen Hawking en Carl Sagan, vraagt zich vandaag in de Volkskrant af waarom de column van Youp niet geleid heeft tot massale protesten: "Al maanden vraag ik me af: als er honderdduizenden - misschien wel miljoenen - mensen zijn die dit gedoogkabinet niet willen, die moslimhaat spuugzat zijn, die snoeiharde bezuinigingen op cultuur, onderwijs en bejaardenzorg afwijzen, en die geloven in respect, tolerantie en medemenselijkheid, waar blijft dat massale protest dan? Waarom komen we niet in actie?" Goede vraag. Gaan we beantwoorden. Op vriendelijke wijze, want we hebben Govert hoog zitten. Er is tenslotte zelfs een planetoïde naar die man vernoemd.
1. De groep boosmensen is beperkt
Er zijn blijkbaar geen honderdduizenden mensen - en zeker geen miljoenen - die zwaar tegen dit kabinet en de huidige samenleving zijn. Er is een groep opinieleiders die boos is dat hunnie tijdelijk het kabinet niet meer zo sterk beïnvloeden als vroeger. Dus die hoor je extreem hard sputteren, brullen en roepen hoe erg het wel niet is op dit moment, waardoor het nog wat lijkt. Die mensen hebben een schare trouwe volgelingen, maar dat zijn er zeker geen honderdduizenden. Laat staan miljoenen.
Nope, de aversie tegen die kabinet is veel minder groot dan mensen als Govert denken. Het overgrote deel van Nederland interesseert het daadwerkelijk geen ruk wie er in het kabinet zit, welke guurrechtse vingers er afgelikt worden en wie er allemaal wel of niet uitgezet wordt. Een ander substantieel deel vindt dit kabinet niet optimaal, maar ook niet slechter dan de vorige varianten. En een deel staat gewoon achter Rutte and friends. Van de groep die tegen dit kabinet is, staat het merendeel dan weer echt niet te springen om op een vrije zaterdag naar Den Haag af te reizen om door Youp toegesproken te worden. Zo erg vinden ze Rutte dan ook weer niet.
2. Het gaat best met Nederland
de huidige situatie is veel minder guur, extreem en haterig dan met name links graag doet voorstellen. Uitzet-afrikanen als Mauro en Jossef waren er altijd al, en zijn ook gedeporteerd, maar worden pas met dit kabinet door haatlinks goed in de spotlights gezet. Links ziet haar macht afbrokkelen, na decennia in het paradijs gewoond te hebben, en begint nu te stuiptrekken. Waardoor Nederland onder Rutte een stuk slechter wordt voorgesteld dan het is.
Mensen hebben het prima. Zolang iedereen nog op vakantie kan, de moslims die je kent gematigd zijn en men over het algemeen 's avonds nog veilig over straat kan, valt het wel mee. De dingen waar we ons druk over maken, zijn marginaal en gaan ons nog nauwelijks persoonlijks aan. Het zijn niet meer de jaren '60 en '70: voor idealisme komen we ons bed niet meer uit. Voor massa-protesten zal het er in Nederland echt nog wel een heel stuk slechter aan toe moeten gaan.
3. Freek de Jonge
Protesten trekken in Nederland gekkies aan. Ja maar, roept u, dat komt omdat GeenStijl steeds de items zo knipt, dat alleen de gekkies overblijven. Nope, het is precies andersom. Als je alleen de rationele protestanten met goede argumenten wilt uitzenden, moet je het ruwe materiaal pas echt grondig editten. Het is erg lastig om bij alle occupy's, marsen en demonstraties om de gekkies heen te filmen.
Dus zodra iemand publiekelijk boe-roept, springen de verlepte hippies, de doorgesnoven mafketels en de niet-goedjes op de zaak. En zie dan PR-technisch nog maar eens een beetje helder op beeld te komen. Lukt niet. Waardoor het de mensen die je juist nodig hebt om van een protest een geloofwaardige zaak te maken, afhaken. Je zult maar echt een punt hebben en dat er dan binnen no-time een zweverig bloementeefje een drumcirkel organiseert met medewerking van Job Cohen tijdens jouw protestfeestje. Wil je niet. Die claimerige beroepshuilers verpesten het voor de rest, zullen we maar zeggen. Hoi Freek.
4. Protesteren is uit
De generatie die het eigenlijk zou moeten doen, is niet van het protesteren. Wat ook wel blijkt uit de protesten van de afgelopen tijd. Fiasco na fiasco na fiasco na Mars der Beschaving na fiasco. Waarom buiten koukleumen samen met drie paardenkoppen en een paar SP-hesjesdragers als je ook kunt Playstationen? Of er gewoon gewerkt moet worden. Publiekelijk protesteren staat tegenwoordig simpelweg niet meer hoog op de prioriteitenlijst van 99,8% van de Nederlanders. We hebben wel betere dingen te doen.
Govert loopt zelf ook tegen dit punt aan als hij met Youp mailt: "Zaterdagmiddag al bleek uit een e-mailwisseling met Youp van 't Hek - overigens tot stand gekomen dankzij bemiddeling van Femke Halsema - dat hij weliswaar vindt dat het hoog tijd is voor actie, maar dat hij die liever blijft voeren via theater en krant." En dat zegt eigenlijk al genoeg. Massa-protesten komen er niet meer in Nederland, in deze omstandigheden. Ook #wijwillenditnietmeer gaat stranden in goede bedoeling + bovenstaande. Nobel idealisme, Govert, maar geef het op. Leunstoelbetrokkenheid, dat is de nieuwe hype. Onthoud dat woord.